Suriye yeni Amerikan başkanını bekliyor

İsrail ile görüşmelerini Türkiye aracılığı ile sürdüren Suriye, doğrudan görüşmelere geçmek için yeni ABD başkanının koltuğuna oturmasını bekliyor

Dünya
9 Temmuz 2008 Çarşamba

Fransa’nın Le Figarao Gazetesi’ne geçtiğimiz pazartesi günü bir demeç veren Suriye Devlet Başkan Beşar Esad, İsrail ile doğrudan görüşmelere başlamak için ABD’de George W. Bush’un görev süresinin dolmasını ve yeni ABD başkanının koltuğuna oturmasını bekleyeceklerini söyledi.

Amerika’nın bu sürece katılımının hayatı öneme sahip olduğuna değinen Esad, halihazırdaki ABD yönetiminin ile bir sonuca gitmenin mümkün olmayacağını düşünüyor.

Aynı gün İsrail tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail-Suriye görüşmelerinde arabuluculuk görevi üstlenen Türkiye, Suriye tarafını doğrudan görüşmelere başlama konusunda ikna etmek için çaba harcıyor.

Türkiye tarafının Suriye’deki yetkililerle birkaç gündür yoğun temasta olduğunu belirten İsrailli kaynaklar, bu görüşmelerde Türkiye’nin Suriye’ye, Ankara’da gerçekleştirilen dolaylı görüşmelerin misyonunu yerine getirdiğini ve bundan sonra bu dolaylı görüşmelere devam etmenin anlamsız olacağını söylediği belirtiliyor. Türkiye de bir sonraki aşamaya geçilerek tarafların aracısız olarak bir araya gelmesi fikrini destekliyor.

Ankara görüşmelerinin taraflar arasında tamamen kopmuş ilişkileri canlandırma ve gelecek temaslar için zemin hazırlama olduğunu belirten Türk tarafı, bu kapsam çerçecesinde Ankara görüşmelerinin gereğini yerine getirdiğini belirtiyor.

İsrail de Türkiye’nin görüşlerine katılarak doğrudan temasa geçmeye hazır olduğunun mesajını gönderdi. Ancak Suriye tarafı henüz doğrudan görüşmeler için olumlu bir cevap vermedi.

Türkiye’nin süreci bir üst seviyeye taşımayı istemesinin bir diğer nedeni de Suriye’nin yakın ilişki içinde olduğu Fransa’nın da İsrail-Suriye görüşmelerinde arabulucuk görevini üstlenme talebi. Türkiye’nin arabuluculuk görevini sürdürmek için görüşmeleri bir üst seviyeye taşıması önemli.

Gelecek hafta İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Paris’te düzenlenecek Akdeniz Ülkeleri Birliği Toplantısı’na katılacak. İki liderin bir araya gelmesi ya da el sıkışması beklenmiyor. Ancak Fransa yönetiminin oluşturduğu protokol düzenine göre görüşme masasında iki ülke lideri görüşme masasında karşı karşıya oturacak.

Şu ana kadar Türkiye’nin arabuluculuğunda İsrail ile Suriye arasında üç tur dolaylı görüşme gerçekleştirildi. Taraflar Ankara’da farklı otellere yerleştirilirken, Türk tarafı iki ülke diplomatları arasında mekik trafiği gerçekleştirdi.

Görüşmelerde genellikle teknik konular gündeme gelirken, yapılması planlanan doğrudan barış görüşmelerinin kapsamı konusunda yol alındı.