Ortaköy Sinagogu’nda bayram coşkusu

Ortaköy Etz Ahayim Sinagogu’nda Tu Bişvat Bayramı 8 Şubat Pazar akşamı Hahambaşı Rav İsak Haleva ve eşi Recina Haleva’nın katılımıyla her sene olduğu gibi bu yıl da büyük bir katılımla kutlandı

Toplum
11 Şubat 2009 Çarşamba

Sinagog Haham Akaali  Rav Naftali Haleva  konuşmasında, Tu Bişvat Bayramı’nın önemini, geleneklerimizin korunmasını ve gelecek nesillere aktarılacak dini bayramların, hep birlikte bir çatı altında kutlamanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.  

Ortaköy Sinagogu olarak Tu Bişvat Sederi’nin on senedir yaşamanın ve yaşatmanın gururu ve mutluluğu içinde olduğunu da sözlerine ekledi. Ortaköy Tu Bişvat Sederi’nin artık toplumumuzda geleneksel bir kutlama haline geldiğini dile getirdi. 

Ortaköy Sinagogu coşkulu bir Tu Bişvat Sederi  yaşarken , altmış  çocuktan oluşan  koronun seslendirdiği şarkılar davetlileri hem duygulandırdı, hem de neşelendirdi. Çocuklarını bu anlamlı günde  görüntülemek isteyen anne ve babaların gururu ve heyecanı görülmeye değerdi. 

Hahambaşı Rav  İsak Haleva konuşmasına  gördüğü kalabalık ve çocuklar topluluğundan duyduğu memnuniyeti belirterek başladı. Öncelikle yahidlerin bayramını kutlayan  Rav Haleva ağaçların bayramı olan Tu Bişvat’ta, Tora’nın iki yerinde geçen ağaç kavramına değindi: “Bilgi ağacı ve hayat ağacı . Tora bir bilgi kaynağı olarak bilgi ağacıdır. Yahudi aleminin can damarıdır, oksijendir. Ancak bilgi, tek başına hiç bir şey ifade etmez. Bilgiyi, yaşama geçirmek gerek” dedi. Bilgiyi yaşama geçirmenin en güzel örneğini burada gördüğünü söyleyen Rav Haleva, ağacın kökleri ne kadar güçlüyse, bunun en yukardaki yaprağa kadar yansıyacağını, toplumumuzun devamlılığının yavrularımızın iyi yetişmesine bağlı olduğunu söyledi.

Biskoços de rakı- buğday niyetine-, zeytin, hurma, üzüm, incir, nar, ceviz ve badem gibi ürünlerin duaları söylendikten sonra her bir ürünün anlam ve önemi dile getirildi. Geleneklerimizi gösteren film görüntüleri ile birlikte tören başladığı coşku ile sona erdi.  Ortaköy Sinagogu Vakfı Başkanı Alber Elvaşvili  ise katılımcıların bayramını kutlarken ayrıca günün hayata geçirilmesinde emeği geçen, fotoğraf için Alberto Modiano, Roni video, FREE MUZİK(Cilda-Selim Güzelbahar), vakfın kadınlar komisyonundan; Berrin Yaeş, Leyla Haleva, Şeli Kapyas, Meral Zavaro, Beti Halegua, Ceni Dekohen’e,  sinagog gabaylarından Hayim Aktel ,İzzet Yaeş, Sami Kos, Moris Benezra, Eli Kasavi’ye, müdürümüz Lazar Detoledo,  sinagog yahidleri Erol Koen, İzi Telvi, Leon Kalma, Elyan Menda, Niso Koen, Yaşar Bildirici, Albert Levi, Moris Penso, Yuda Hekimoğlu, İzak Sürüjon,  ve çocuk korosuna, Sendi Behar, Lisya Kaspi  ayrıca müzik öğretmeni Emine Keskin‘e teşekkür etti.

Başkan Elvaşvili, birlik ve beraberliği ifade eden bu kutlamalarda katılan tüm davetlilere çocukları ile birlikte katılımlarından dolayı mutluluğunu dile getirerek konuşmasını tamamladı.