Seçimlerde Livni sürprizi

İsrail seçimlerinde sandıktan, beklenilenin aksine Livni başkanlığındaki Kadima çıktı. Ancak, Netanyahu’yu çok az bir farkla geride bırakan Livni’nin hükümeti oluşturacak koalisyonu kurması zor görünüyor

Dünya
11 Şubat 2009 Çarşamba

Bütün dünyanın merakla beklediği İsrail seçimleri 10 Şubat Salı günü gerçekleşti. Seçim öncesi kamuoyu yoklamalarının başa baş geçeceğini öngördüğü seçimler Benyamin Netanyahu başkanlığındaki Likud Partisi ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni liderliğindeki Kadima Partisi arasında büyük bir rekabete sahne oldu.

Çarşamba sabahı itibariyle sandıkların büyük bir bölümünün açılmasın ardından, Livni’nin az bir farkla da olsa, seçimin galibi olduğu görüldü.  120 sandalyeli İsrail Parlamentosu Knesset’te 28 sandalye elde etmesi beklenen Kadima’yı, 27 sandalye ile Likud Partisi takip etti. Seçimin büyük çıkışını ise aşırı sağcı İsrail Evimiz (Yisrael Beitenu) Partisi yaptı. Özellikle gençlerden topladığı oylarla seçimden üçüncü parti olarak çıkan Avigdor Lieberman başkanlığındaki partinin Knesset’te on beş sandalye elde etmesi bekleniyor. İsrail Evimiz’i on üç sandalye ile İşçi Partisi ve on bir sandalye ile dinci Şas Partisi takip etti. Yaklaşık 33 partinin girdiği seçimlerde oy kullanma oranı %63 civarında kaldı.

Koalisyon süreci başlıyor

Seçim sonuçlarının netleşmesi ile birlikte İsrail kulislerinde koalisyon senaryoları konuşulmaya başlandı. Kadima’nin seçimlerden en yüksek oy oranı ile çıkmasını başbakan olabilmesi için yeterli değil. Livni’nin mecliste en az 61 sandalye sahip bir koalisyon kurabilmesi lazım. Ehud Olmert’ten görevi devraldığında koalisyon kuramayan ve erken seçim sürecini başlatan Livni’nin işi bu sefer de zor görünüyor. Uzmanlar Livni liderliğindeki bir ‘sol’ koalisyonun ancak 56-57 sandalyeye sahip olacağını öngörüyorlar.

Diğer taraftan seçimlerden oy oranını arttırarak çıkan Netanyahu başkanlığındaki bir ‘sağ’ koalisyonun, mecliste 64 sandalyeye ulaşması bekleniyor.

Zafer konuşmaları

Çarşamba sabahı, Parti Genel Merkezi’nde kendisini destekleyenlere seslenen Tzipi Livni, “Bugün İsrail halkı Kadima’yı seçti. Bu yüzden hükümeti biz kuracağız,” dedi.  Daha önce Netanyahu’ya ulusal bir hükümet kurmayı teklif ettiğini, ancak Netanyahu’nun “kararı İsrail halkına bırakalım” diyerek bu teklifi reddettiğini hatırlatan Livni, “İşte İsrail halkı kararını verdi” dedi.

Diğer taraftan seçimlerden ikinci parti olarak çıkmasına rağmen Likud lideri Netanyahu da bir zafer konuşması yaptı. Çarşamba sabahı, kendisini destekleyenlere seslenen Benyamin Netanyahu, “Likud liderliğindeki ‘sağ’ seçimlerden zaferle çıkmıştır,” dedi. Parti başkanları ile görüştüğünü ve koalisyon pazarlıklarına hemen başlayacağını belirten Netanyahu, Knesset’teki sandalye sayılarını eskiye göre ikiye katlamalarının tek bir mesajı olduğunu dile getirdi; “İsrail halkı değişim istiyor.”