Muhalefetin Davos yorumu

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hafta sonunda yapılan partisinin merkez yönetim kurulu toplantısında Davos’ta yaşanan gerginliğe değerlendirdi

Dünya
5 Şubat 2009 Perşembe

Davos’ta Başbakan Erdoğan’a yönelik “haksızlık yapıldığını” ifade eden Baykal, “Yapılan her haksızlık bizi rencide eder. Ama Sayın Başbakan, basın toplantısında bu tepkinin moderatöre yönelik olduğunu ifade etmiştir. Sayın Peres de üzüldüğünü bildirmiştir. O açıdan bu tatsız olayın, hem Ortadoğu’daki politika hem de Türkiye-İsrail ilişkileri açısından geniş çaplı bir etkisi olmayacağı anlaşılıyor” dedi. Deniz Baykal, Davos’ta yaşanan olayın iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini ifade ederek, “Türkiye’de zaten var olan İsrail ve Yahudi karşıtlığının körüklenmesi doğru ve insani değildir. Uluslararası ilişkiler açısından önemli sıkıntılar yaratır” yorumunu yaptı.

Türkiye’nin uzun yıllardır Ortadoğu’da kimseye özel bir husumet beslemediğini ve tüm taraflarla iyi ilişkiler kurduğunu belirten Baykal, bunun günümüzde de sürmesi gerektiğine değindi. Türkiye’nin taraflardan birinin yanında yer alarak diğerine kesin bir tavırla karşı çıkmasının Ortadoğu’daki rolünü ve etkinliğini azaltacağın kaydeden Baykal, “Dış politika konularının iç politika malzemesi olarak kullanılması zararlıdır” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen de “Başbakan’ın Davos’ta attığı adım, maalesef barışa değil, şiddete prim veren bir adımdır” dedi.

Öymen, Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki çıkışının sonuçlarının ileride belli olacağını ifade ederek, “Bu yapılanın bir kahramanlık gibi gösterilmesi doğru değil. Doğru olan, İsrail’i, Filistin’e yönelik saldırıları ile kınamaktı. Ancak Başbakan, şiddet yoluyla çözüm arayanlara arka çıkıyor” yorumunu yaptı.