Sarkozy antisemitizmle mücadele edecek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Yahudi delegasyonuna, ülkesindeki antisemitizme karşı mücadelede kişisel olarak ve daha etkin bir rol alacağı güvencesini verdi

Nelly BAROKAS Kültür
4 Şubat 2009 Çarşamba

Fransız Yahudi organizasyonlarının çatı kuruluşu olan CRİF’in başkanı Richard Prasquier, geçtiğimiz hafta Paris’teki Elysée Sarayı’nda görüştüğü Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin antisemitizme karşı mücadelede etkin rol alacağını belirtti.

İsrail’in Gazze Operasyonu sırasında Fransa’da antisemit olayların artması üzerine CRİF Başkanı Richard Prasquier, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile bu konunun gündeme alındığı bir görüşme yaptı. Bu görüşme sırasında Sarkozy antisemitizme karşı mücadelede ciddi adımlar atılacağını söyledi.

Ocak ayı içinde yaptığı bir konuşmada Sarkozy, Fransa’da antisemitizm ve İslam karşıtlığına yer olmadığını belirtmiş; “bu akımları Fransa’ya taşımak isteyenler cumhuriyetimizin gücünü karşılarında bulacaklardır” demişti.

Prasquier’in Sarkozy ile Elysée Sarayı’ndaki görüşmesine CRİF yönetim kurulu üyelerinden; Meyer Habib, Ariel Goldmann, Roger Benarrosh, Francis Kalifat ve Haim Musicant’dan oluşan bir heyet de katıldı.

Cumhurbaşkanı Sarkozy ile görüşmesinden sonra basına bir açıklama yapan Richard Prasquier; “Bizler naif değiliz. Antisemitizmin söylemlerle çözümlenemeyecek çok ciddi bir sorun olduğunu gayet iyi biliyoruz. Buna rağmen cumhurbaşkanının bu sorunla kişisel olarak mücadele edeceğini söylemesi bizleri bir nebze rahatlatıyor” dedi. Sarkozy ile görüşmelerinde Prasquier, Yahudi karşıtlığının körüklendiği bazı internet siteleri ve uydu televizyon kanallarının olumsuz etkilerinden söz etti. Prasquier ayrıca, her türlü antisemitizm ve İslam karşıtlığına birlikte mücadele amacıyla CRİF’in son yıllarda Fransa Müslümanları ileri gelenleri ile kurduğu yakın ilişkileri anlattı.