SA­NAT­TA KI­SA KI­SA...

4 Şubat 2009 Çarşamba

 “Mal Canın Yongasıdır” sigortacılık sergisi

Allianz, sponsorluğunda düzenlenen “Mal Canın Yongasıdır: David M. Kohen Koleksiyonu’ndan Belgelerle Osmanlı İmparatorluğu’nda Sigortacılık” sergisi  28 Ocak – 15 Mart 2008 tarihlerinde Osmanlı Bankası Müzesi’nde görülebilir. Sergi, 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nda sigortacılığın nasıl geliştiğine, dönemin şartları ile bağlantılı olarak ortaya çıkan sigorta türlerine ve halkın sigorta ile ilişkisine ışık tutuyor. Sergi, ağırlıklı olarak, ailesi dört kuşaktan beri sigortacılık mesleğini icra eden, kendisi de Allianz acentesi olan David M. Kohen’in koleksiyonundan parçalarla oluşturuldu ve Yrd. Doç. Dr. Murat Koraltürk ve Fatih Kahya tarafından Prof. Dr. Edhem Eldem’in danışmanlığında hazırlandı.

Monsieur Sipa fotoğraf sergisi FKM’de

İstanbul Fransız Kültür Merkezi Galerisi, 5-25 Şubat tarihleri arasında basın fotoğrafçılığının önemli isimlerinden olan ve Sipa Press Fotoğraf Ajansı’nın kurucusu Gökşin Sipahioğlu’nun fotoğraflarını ağırlayacak. Paris’de bulunan Maison Européenne de la Photographie (Avrupa Fotoğraf Evi) tarafından gerçekleştirilmiş olan « Monsieur Sipa, Photographe » (Monsieur Sipa, Fotoğrafçı) sergisi, Sipahioğlu’nun meslek hayatı boyunca  tanıklık ettiği etkileyici ve iz bırakan görüntüleri izleyicilerle buluşturuyor. Açılış, 5 Şubat saat 18.00’de gerçekleşecek.

“Kuşaklararası geçişler” fotoğraf sergisi

Milli  Reasürans Sanat Galerisi,  4-27 Şubat tarihleri arasında “Kuşaklararası geçişler” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. On çağdaş İspanyol fotoğrafçının işlerinin sergileneceği etkinlik Cervantes Enstitüsü tarafından destekleniyor. Açılış 4 Şubat günü saat 18.00’de gerçekleşecek.

Azınlık vakıfları belgeselleri OBM’de

Osmanlı Bankası Müzesi Sineması’nda 5 Şubat Perşembe günü saat 17:30 ve 19:00’da  “Toplumsal Hafıza” teması altında, yönetmenliğini Şehbal Şenyurt’un üstlendiği Vatandaşlık Halleri adlı belgesel gösterilecek. Türkiye’de çok tartışılan bir konuyu, gayrimüslim vakıfları üzerinden devlet-yurttaş ilişkisini ele alan belgeselde, vakıfların sorunlarının gündelik hayattaki yansımaları, hukuki boyutları, ötekileştirme ve Türk-İslam paradigmasının sonuçları ele alınıyor. Film, bu sorunları yaşayan Ermeni, Musevi, Rum, Süryani, Keldani yurttaşların film içindeki anlatılarıyla destekleniyor. Yapılacak gösterimlerin ardından, Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Üstel, “Unutmak, Hatırlamak, Konuşmak” konulu bir söyleşi gerçekleştirecek. Seanslar, (0212) 334 22 70 numaralı telefondan rezervasyon yaptırılarak ücretsiz izlenebiliyor. Bilgi için:  (0212) 233 22 38

Aşk Caz’a geliyor…

Brezilya caz müziğinin ünlü sesi Flora Purim ve perküsyon ustası Airto Moreira, 12-14 Şubat tarihleri arasında İstanbul Jazz Center’da müzikseverler ile buluşuyor. İkili dört gece boyunca Brezilya ve Latin müziğinin sıcak ezgilerinden oluşan bir repertuar sunacak. Flora Purim, 30 yılı aşkın müzik yaşamında Downbeat dergisince dört kez “en iyi kadın şarkıcı” seçildi, iki albümü de Grammy ödülü kazandı. Tel: 0212 327 50 50

Etnik ve klasik müziğin buluşması

Türkiye’nin tanınmış arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu ile İsrailli besteci ve perküsyoncu Yinon Muallem’in yeni albümleri Telveten, 8  Şubat’ta  Kaf Müzik etiketiyle müzik marketlerdeki yerini alıyor. Etnik ve klasik müziğin buluştuğu bu sıradışı albümde, Pancaroğlu’nun klasik Batılı tarzı ile Muallem’in Doğulu perküsyonu, yenilikçi ve büyülü bir tını oluşturuyor. İkili, barok müzikten Arjantin tangosu ve İspanyol klasik müziğine; Yinon Muallem’in orijinal bestelerinden Türk halk müziği ve Azeri müziğine kadar uzanan geniş bir yelpazedeki farklı müzik türlerinden seçilmiş zengin bir repertuvar seslendiriyor. Bu albümün ilk konserine 12 Ocak Perşembe günü saat 20.00’de FMV Işık Okulları, Nişantaşı Kampüsü Muvaffak Benderli Konferans Salonu’nda ev sahipliği yapacak. Tel: (212) 233 12 03 (1160)