Haftanın İzi

Haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
4 Şubat 2009 Çarşamba

Afrika

• Madagaskar: Muhalefetin darbesi

Hükümetin muhalefete ait bir TV kanalını kapaması üzerine göstericilerin sokağa dökülmesi ile başlayan olaylarda toplam 83 kişi öldü, 300 kişi yaralandı. Başkent Antananarivo’nun Valisi Andry Rajoelina Devlet Başkanı Marc Ravalomanana’nın istifasını talep etti. Rajoelina ayrıca kurulacak geçici hükümete kadar karaları kendisinin alacağını açıkladı.

• Kenya: Karayolunda facia

Molo kenti yakınlarında meydana gelen kazada kamyondan sızan benzin alev aldı. Çıkan yangında 111 kişi hayatını kaybetti, 200 kişi yaralandı.

• Somali: Yeni devlet başkanı

Somali parlamentosu, ılımlı İslamcı Lider Şeyh Şerif Ahmed’i, devlet başkanı seçti. Yeni başkan Somali’ye barışı geri getireceği sözünü vererek göreve başladı ve Afrika Birliği Konferansı’na katılmak üzere Etiyopya’ya gitti.

Amerika

• ABD: Obama’dan BM’ye destek

ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u arayarak küresel ekonomik kriz, iklim değişikliği, gıda güvenliği ile Orta Doğu ve Afrika’da barış konularında Bush’un aksine BM’ye güçlü destek vereceğini söyledi.

• Küba: Rusya ziyareti

Rusya ile ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen Küba Lideri Raul Castro, Moskova’da Başkan Dimitri Medvedev ve önde gelen Rus yetkililerle görüşecek. Bu ziyaret ile Castro Soğuk Savaş döneminden bu yana Rusya’yı ziyaret eden ilk Kübalı lider olacak. Geçen kasım ayında da Medvedev ile Castro Havana’da görüşmüştü.

• ABD: İlk siyahi Cumhuriyetçi Başkan

Cumhuriyetçi Parti’nin Ulusal Komitesi başkanlığı için yapılan oylamada168 oyun 91’ini alan siyahi Lider Michael Steele, diğer dört adayı geride bırakarak seçildi.

Asya

• Kuzey Kore: Gerginlik tırmanıyor

Kuzey Kore, Güney Kore’nin ilişkileri savaşın eşiğine sürüklediği iddiasıyla aralarındaki askeri ve siyasi anlaşmaları iptal ettiğini açıkladı. Sert yaklaşımları olan Lee Myung-bak’ın Güney Kore cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana iki ülke ilişkiler giderek kötüleşiyor.

• Pakistan: Eğitim olanaksız

Kızların eğitim almasının İslam’a uygun olmadığını savunan Taliban, bölgedeki kız okullarının kapatılması için 15 Ocak’a kadar süre tanımıştı. Taliban, tehditlerini yerine getirerek 5 okulu havaya uçurdu. Pakistan ordusu Svat vadisindeki operasyonlarda 16 islamcı militanı öldürdüklerini açıkladı.

• Çin: Kuş gribi

Çin’de bir kişi daha kuş gribi teşhisiyle hastaneye kaldırıldı. Ülkede ocak ayı içinde hastalığa yakalananların sayısı 6’ya yükseldi.

• Endonezya: Yoga yasak

Malezya’dan sonra Endonezya’da da Müslümanların, Hindu ritüelleri içerdiği gerekçesiyle, yoga yapmaları yasaklandı.

Avrupa

• Fransa: “Hükümet krizi iyi yönetemiyor”

Hem kamu hem de özel sektör çalışanlarının katıldığı bir günlük grev ulaşım, eğitim ve sağlık hizmetlerini kesintiye uğrattı. Sendika Başkanı Bernard Thibault, hükümetin ekonomik krizi ele alış biçimini protesto eden, iş ve maaşlarının korunmasını isteyen bir milyon kişinin sokaklarda yürüdüğünü açıkladı. Benzer protesto gösterileri Rusya’da da düzenlendi.

• Bulgaristan: Nükleer talep

Bulgar parlamentosu, Kozloduy’daki iki nükleer reaktörünü yeniden faaliyete geçirmek için AB’nin onayını aramaya karar verdi.

• Kıbrıs Rum Kesimi: 40 bin hayvan zehirlendi

Kıbrıs Rum Kesimi’nın Yeşil Partisi, bölgede geçen yıl 40 bin kadar hayvanın zehirlenerek öldürüldüğünü belirterek, hükümetin hayvanları zehirlemek için kullanılan tarım ilaçlarının derhal yasaklamasını istedi.

Ortadoğu

• Irak: Üç aday öldürüldü

Yerel seçimler öncesinde, il genel meclisi seçimlerine katılan 3 adayın öldürüldüğü açıklandı. Irak, Saddam sonrası dönemde ikinci kez yerel seçimler için sandık başına gidiyor. İlk yerel seçimler 31 Ocak 2005’te yapılmıştı. Bu seçimde adayların %27’sinin kadın olması birçok çevreyi şaşırttı.

• Suriye: Esad’dan çağrı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ABD ile müzakerelerin ortak çıkar ve karşılıklı saygı temelinde olması gerektiğini söyleyerek “olumlu diyalog” çağrısında bulundu.

• Irak: Ebu Garib Cezaevi tekrar açılıyor

Kötü muamele ve işkenceyle ünlenen Ebu Garib Cezaevi, uluslararası standartlarda yenilenerek gelecek ay “Bağdat Merkez Cezaevi” adıyla tekrar açılacak.

George MITCHELL:

“Amerika Birleşik Devletleri, iki devletin yan yana barış, istikrar ve güvenlik içinde yaşamasını sağlamak olan taahütünü devam ettirecektir.”