Erdoğan: “Yahudiler’e birşey yapmayı düşünen, karşısında beni bulur”

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze’de yaşananlar ve Ortadoğu gündemiyle ilgili olarak Newsweek Dergisi’ne bir röportaj verdi. ABD’de yaşayan Yahudilerin Gazze konusundaki çıkışlarından çok rahatsız olduğu hatırlatılınca Erdoğan şunları söyledi: “Ben de onlardan çok rahatsızım. En başta benim ülkemdeki Yahudilere bakarsak..."

Şalom
4 Şubat 2009 Çarşamba

Başbakan Tayyip Erdoğan, Gazze’de yaşananlar ve Ortadoğu gündemiyle ilgili olarak Newsweek Dergisi’ne bir röportaj verdi. ABD’de yaşayan Yahudilerin Gazze konusundaki çıkışlarından çok rahatsız olduğu hatırlatılınca Erdoğan şunları söyledi:

“Ben de onlardan çok rahatsızım. En başta benim ülkemdeki Yahudilere bakarsak, benim Yahudilere karşı tutumumun şahitleri onlar. Her zaman antisemitizmin insanlığa karşı suç olduğunu belirttim. Benim mevcut İsrail Hükümeti’nden duyduğum rahatsızlık, onların bize haksız davranmasından.”

Başbakan Erdoğan, Türkiye’de son zamanlarda Yahudi düşmanlığı işaretlerinin görüldüğünün iddia edilmesi üzerine de “Onlar ferdi, münferit teşebbüsler” karşılığını verdi. Başbakan; “Konuşmalarımda, Türkiye’de Yahudilere karşı bir şey yapmayı düşünen herhangi birisinin karşılarında beni bulacağını çok açıkça söyledim” dedi.

Salı günkü parti toplantısında da bu konuya değinen Erdoğan, “Bizim iktidarımızda Yahudi düşmanlığı olmaz. Her birey Anayasa ve yasalar karşısında aynı haklara sahip ve TC vatandaşıdır” dedi.

Gül: “Ben neysem Musevi vatandaşlarımız da o”

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkiye’deki Musevi vatandaşlara yönelik bir haksızlığın asla yapılamayacağını dile getirdi. Gül, “Türkiye’deki Musevi vatandaşlarımız,  sen ben neysek onlar da odur. Bu ülkede T.C. vatandaşı olan insanların hepsinin hakkı hukuku birbirine eşittir. Onlara karşı bir tavır söz konusu olamaz” dedi.

Muhalefetten Davos yorumu

Parti toplantısında Davos’da yaşananlarla ilgili yorum yapan CHP Lideri Baykal “Türkiye’de zaten var olan İsrail ve Yahudi karşıtlığının körüklenmesi doğru ve insani değildir. Uluslararası ilişkiler açısından önemli sıkıntılar yaratır” dedi. Deniz Baykal, Davos’ta yaşanan olayın iç politika malzemesi yapılmaması gerektiğini ifade etti.