Mitchell Suudi Arabistan’da

ABD Başkanı Obama’nın Ortadoğu Özel Temsilcisi, barış sürecini yeniden hayata geçirmek amacıyla bölgesel turunun son ayağında Kral Abdullah ile Amman’da (Ürdün), Prens Saud al-Faysal ile Riyad’da (Suudi Arabistan) görüşmeler yaptı.

Dünya
4 Şubat 2009 Çarşamba

Resmî SPA Ajansı’nın haberine göre,  ABD Ortadoğu Elçisi Mitchell geçtiğimiz günlerde barış çabalarını güçlendirmek amacıyla bölgesel turunun son ayağında Suudi Arabistan’ın başkentine uçtu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Saud al-Faysal ile buluşan Mitchell bağımsız, İsrail’e komşu, yaşanabilecek bir ‘Filistin Devleti’ne ulaşmak için barış sürecinin bir an önce hayata geçirilmesinin önemini tartıştılar.

Mitchell günün erken saatlerinde, Washington’a, İsrail ve Filistin arasında iki devletli antlaşma sağlanması için çaba göstermeleri konusunda baskı yapan Ürdün Kralı II. Abdullah ile görüştü.

Bir saray görevlisinin belirttiğine göre, kral iki ülke arasında yeni bir barış sürecini değil, mevcut olan barış sürecini tekrar başlatmanın önemini vurguladı.

Kral, Mitchell ile olan toplantısında, “İki devletli bir barış antlaşması konusunda harcayacak zamanımız yok, çok çabuk davranmalıyız ve yeni antlaşmalara yönelmemeliyiz,’’ ifadelerini kullandı.

Mitchell 18 Ocakta yapılan ve Gazze Şeridi’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas ile İsrail arasındaki savaşı bitiren ateşkes antlaşmasını güçlendirecek görüşmeler yapmak için bölgede politik ziyaretler düzenlemekteydi.

ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Elçisi, geçtiğimiz günlerde ABD’nin etkin ve istekli bir biçimde sürekli barış arama görevini üstlendiğini fakat şu anki durumda kötüleşmeler olabileceğini kaydetti.

ABD Elçisi, bölgesel turuna Mısır’la başladı ve İsrail Başbakanı Ehud Olmert ve Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşmeler yaptı.