BM’de tartışmalı Holokost anma töreni

New York’taki Yahudi kuruluşları, Holokost anma töreni konuşmasını Genel Asamble Başkanı Miguel d’Escoto Brockmann’ın yapmasını önlemek üzere harekete geçti

Nelly BAROKAS Kültür
28 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail karşıtı görüşleri ile tanınan BM Genel Asamble Başkanı Miguel d’Escoto Brockmann’ın Uluslararası Holokostu Anma Günü töreninin açılışını yapması bekleniyor.

Eylül ayında göreve gelen d’Escoto, İsrail’in Filistin siyasetine her zaman karşı tavır aldı. BM Genel Asamblesi Başkanı Miguel d’Escoto Brockmann, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ı özel bir şekilde karşılamış, sıkıca sarıldığı Ahmedinejad’ı “dost bir ülkenin diyaloga inanan başkanı” sözleri ile tanıtmıştı.

İsrail’in Hamas’a yönelik Gazze operasyonu süresince d’Escoto İsrail’i soykırım yapmakla suçlamış, bu ülkeye uluslararası boykot uygulanması çağrısında bulunmuştu.

27 Ocak Salı günü Holokostu Anma Günü vesilesi ile birçok etkinlik düzenlenmesi planlandı. İsrail’in BM Büyükelçisi Prof. Gabriela Shalev ile Tel Aviv Yafo Başhahamı Rav İsrael Meir Lau’nun konuşmaları etkinlik programında yer aldı. Fakat açılış konuşmasını Miguel d’Escoto Brockmann’ın yapacak olması endişeye yol açtı. Miguel d’Escoto’nun bu forumu kullanarak İsrail’in Gazze’deki tutumu ile Holokost arasında karşılaştırmalar yapabileceği tahminleri yürütüldü. New York’taki Yahudi kuruluşları BM Genel Sekreteri General Ban Ki-moon’a başvurarak, Holokost Kurtulanları’nın da yer alacağı anma töreninde Miguel d’Escoto’nun açılış konuşmasını yapmasını engellemesini rica ettiler.