Sanatta kısa kısa...

28 Ocak 2009 Çarşamba

Rıfat Bali, A. Benveniste Araştırma Ödülü’ne layık görüldü

Araştırmacı yazar Rıfat N. Bali, Türk Yahudilerinin tarihi üzerine yaptığı araştırma ve kaleme aldığı eserlerin toplamıyla “2009 Alberto Benveniste Araştırma Ödülü”ne değer görüldü.  Paris’te bulunan Alberto Benveniste Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi ödülü, 26 Ocak Pazartesi günü, Sorbonne- Salle des Autorités’de gerçekleştirdiği bir törenle yazara sundu.

İFEA Rıfat Bali’yi ağırlıyor

29 Ocak Perşembe akşamı saat 18.00’de Rıfat Bali, Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü - İFEA’da “La citoyenneté turque en question-Türk vatandaşlığı sorgulanıyor” konulu seminerler dizisi kapsamında “Communautés et citoyenneté - Cemaatler ve Vatandaşlık” başlıklı bir konferans verecek.Klezmer meraklılarına...

Türkiye’nin tek klezmer topluluğu olan Klez-Mez, 30 Ocak Cuma akşamı saat 21.00’de Kadıköy’de Gitar Cafe’de sahne alacak. Bora Gürel (keman, vokal), Sumru Ağıryürüyen (vokal, mandolin), Özlem Gürel (çello, vokal) ve Yuriy Ryadchenko’dan (saksofon, vokal) oluşan grup, Klezmer ezgileri ve Sefarad şarkıları seslendirecek. Tel: 0216 348 60 55 www.gitarcafe.com

Çello’nun dâhisi Yo-Yo Ma İş Sanat’ta

İş Sanat, 4 Şubat Çarşamba akşamı çellist Yo-Yo Ma’yı ağırlayacak. 15 Grammy ödülü sahibi sanatçı, klasik batı geleneğinin ötesine geçerek ve farklı kültürlerin zenginliğinden esinlenerek hazırladığı  repertuarı ve eğitim projeleriyle büyük ilgi topluyor. “Dahi çocuk” olarak beş yaşında ilk konserini veren Çinli sanatçı, 4 Şubat gecesi İngiltere’nin en özgün piyanistleri arasında gösterilen Kathryn Stott eşliğinde vereceği konserde, İstanbulluları Piazzolla’nın tangolarından Schubert’e, Shostakovich’ten Gismonti’ye dönemler ve ülkeler arasında gezinen bir müzik yolculuğuna çıkaracak. Tel: 212 316 10 83Gazze olayları sanatı da vurdu!

“Sanat”, siyasetler üstü bir kavram olması gerekirken, Türkiye ile İsrail arasındaki sanatsal etkinlikler, Gazze olayları nedeniyle karşılıklı olarak iptal edilmeye başlandı. Türk kurum ve sanatçılar olayı protesto etmek adına İsrail’e gitmeyi redderken, İsrailli sanatçılar can güvenliği nedeniyle Türkiye’ye gelmiyorlar. Pera Müzesi’nde yer alacak Marc Chagall sergisinin ekim ayına ertelenmesinden sonra İsrail’in Jaffa kentindeki Türk Kültür Merkezi’nin açılış kutlamaları kapsamında “Güldestan” Balesi’ni sunacak olan İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin dört günlük turnesi iptal edildi. Öte yandan, bir yıl evvel programlanmış bir etkinlik olmasına rağmen, 22-23-29 ve 30 Ocak tarihlerinde  Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nı (CSO) yönetecek olan ünlü İsrailli şef Omri Hadari, Ankara’ya gelmeyeceğini bildirdi. Keza Şubat ayında İstanbul’da bir konser verecek olan Sefarad ezgilerin tanınmış sesi Yasmin Levy de güvenlik nedeniyle Türkiye programından vazgeçti.

Gazeteci yazar Orhan Duru’yu kaybettik

Şalom Gazetesi’nin düzenlediği Gila Kohen Öykü Yarıması jürisi üyelerinden gazeteci yazar Orhan Duru, 25 Ocak günü tedavi edilmekte olduğu Surp Agop Hastanesi’nde hayata veda etti. Teşvikiye Camii’ndeki cenaze töreninin ardından Aşiyan Mezarlığı’nda toprağa verilen  76  yaşındaki yazar, Türk basın ve edebiyatının önde gelen isimlerindendi.

1956 yılında Ankara Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nden mezun olan Orhan Duru, 1961 yılında gazeteciliğe atılarak Ulus gazetesinde çalışmaya başladı. Muhabir, parlamento muhabirliği, haber müdürlüğü, yazı işleri müdürlüğü ve yayın koordinatörlüğü gibi mesleğin çeşitli dallarında ve kurumlarında çalışan Duru, özellikle Milliyet gazetesinde çalıştığı 16 yıl boyunca ses getiren birçok yazı dizisine imza attı. Edebiyat alanında Türk öykücülüğünün sayılı kilometre taşlarından sayılan yazar, bu alanda birçok ödül kazandı. “Ağır İşçiler” öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Yarışması’nda başarı ödülü, 1996’da “Sarmal” adlı öykü kitabıyla da Sedat Semavi Edebiyat Ödülü’nün sahibi oldu. Duru ayrıca, sayısız deneme, anı ve gezi yazısına hayat verirken, birçok  yabancı eseri de Türkçeye kazandırdı. Orhan Duru’nun kaybıyla Babıali sadece önemli bir kalemini değil, hoşgörülü, ilkeli, beyefendi bir üyesini yitirmiş oldu.