Gazzeli doktor : Ölü sayısı abartılıyor

Dünya
28 Ocak 2009 Çarşamba

Bir İtalyan gazetesinin Gazze’deki Şifa Hastanesi’nde çalışan bir doktorun sözlerine dayanarak verdiği habere göre, İsrail’in Gazze Operasyonu sırasında hayatını kaybedenlerin sayısı belirtilenin yarısı kadar.

İtalyan Corriere Della Sera gazetesi haberinde Gazzeli doktorun sözlerine yer vererek, ölü sayısının Hamas tarafından abartıldığını iddia etti. Şifa Hastanesi’nde çalışan doktorun sözleri haberde şu şekilde aktarıldı;

“Ölü sayısı 500, en fazla 600 civarında. Bunların çoğunluğu da Hamas tarafından tutulmuş 17-23 yaşları arasındaki gençler.”

Gazeteye konuşan doktor isminin gizli kalmasını isterken Filistin Sağlık Bakanlığı yetkilileri iddiaları reddetti. Bakanlık yetkilisi Dr. Moaiya Hassanain, haberdeki sayıların doğru olmadığını dile getirirken, kendilerinin herhangi bir rakam açıklarken kesinlikle politik bir amaç gütmediklerini vurguladı.

Diğer taraftan İsrail Ordusu, operasyonla ilgili ölü sayısını 1100-1200 olarak teyid etti. Ancak ordu, daha önceki açıklamalardan farklı olarak ölenlerin üçte ikisinin Hamaslı olduğunu iddia etti. Yapılan açıklamada, hayatını kaybedenlerin büyük çoğunluğunun silahlarını evde bırakan ve sivil kıyafetle sokağa çıkan Hamaslılar olduğu belirtildi.

İtalyan gazetesine konuşan Tal al-Hawa’da yaşayan bir Filistinli “Hamas, İsraillileri kışkırtmak için bir yol buldu. 16-17 yaşındaki gençleri toplayıp, ellerine silah verdiler. Bunlar, jetlere ya da tanklara karşı bir şey yapamayacaklarını biliyorlardı ama yine evlerinden dışarıya ateş ettiler. Böylece, İsrail’i sivilleri öldürmekle suçlayabildiler” dedi.