İsrail gönüllülerinden Gazze’ye insani yardım

İsrail’in Gazze Operasyonu’nun sona ermesinin ardından yüzlerce İsrailli sınırın diğer tarafındaki kötü durumda olan sivillere yardım etmek için seferber oldu

Dünya
28 Ocak 2009 Çarşamba

İsrailli iki kadın, Lee Ziv ve Hadas Balas’ın kendi önderlikleri altında başlattıkları Gazzelilere yardım girişimi bütün ülkede Gazze’deki sivillere yardım çabası doğurdu.

Hareketin önderlerinden Ziv yaptıklarını, “Yaptığımızın politikayla alakası yok. Biz bir tarafı temsil etmiyoruz, sadece geceleri korunmak için hiçbir şeyi olmayan insanların acil olarak yorgana ve yiyeceğe, hiçbir şeyi olmayan çocukların ise acil olarak süte ihtiyacı olduğunu gördük.” şeklinde ifade etti.

Televizyon kanallarından birinde verdiği bir röportajdan sonra telefonunun hiç susmadığını belirten Ziv, “Röportajdan sonra iki dakika içinde 40 sesli mesaj aldım. Çağrıma gelen yanıt çok kuvvetliydi. Okullar arayıp nasıl yardım edebileceklerini sordular. Üç oğlu Gazze’de askerlik görevini yapan bir baba beni aradı. Arayanlardan biri de evine havan topu düşen bir kadındı.” ifadelerin kullandı.

Ülke içinde Tel Aviv, Hayfa, Kudüs ve Kibbutz Kfar Aza olmak üzere Gazze sınırının sadece birkaç kilometre ötesine dört teslimat noktası kuruldu.

Gazze topraklarından atılan havan toplarının hedeflerinden biri olan Kfar Aza Kibbutz’undaki teslimat noktasının yöneticisi Eyal Mazliyah içinde bulundukları durumu, “Bakın, geceleri pencereleriniz roket saldırılarından titrese bile sınırın ötesinde Gazze’nin bir aydır karanlıkta olduğunu görebiliyorsunuz. Buradaki insanî durumu hissedebiliyorsunuz. Buradaki birçok insan onların başına bunu Hamas’ın getirdiğini söylüyor, ama biz şu an gelecekte birlikte yaşayacağımız çocuklardan bahsediyoruz. Bu duruma en yakın olan insanlar en çok çabalamalı. Bu çok temel bir insanî hareket.” şeklinde açıkladı.

 Mazliyah sözlerine: “Hillel görevlileri geçen ay içinde günde neredeyse 24 saat boyunca sığınaktan sığınağa koşmaktaydı. Şimdi, önümüzdeki kısıtlamalarla birlikte, biz sınırın diğer tarafında Hamas’ın rehineleri durumuna gelmiş sivillere yardım etme önceliğine sahibiz.” şeklinde devam etti.

Ziv, yardımlarla ilgili olarak, “Bu malları Gazze’nin içine sokmanın tek yolu Birleşmiş Milletler veya İsrail Ordusu, onlar da bu işin bir parçası” ifadesini kullandı.

Bütün katkıların kabul edilmediğini sözlerine ekleyen Ziv, “Birleşmiş Milletler Mültecilere Yardım Kuruluşu tarafından verilen detaylı bir listemiz var ve biz bu listeyi takip ediyoruz. Mültecilerin bebek mamasına, bozulmayan yemeklere, yorganlara ihtiyaçları var. Lütfen bize oyuncak veya kıyafet göndermeyin. Kamyonlarda yer kalmadı.’’ şeklinde ifadesini noktaladı.