Mısır’dan Hamas’a çağrı: Netanyahu Başbakan olmadan ateşkesi kabul et

İsrail-Hamas arasındaki barış sürecinde arabuluculuk yapan Mısır, Hamas’a yaptığı çağrıda İsrail’de Netanyahu’nun başbakan seçilme ihtimalini göz önünde bulundurarak mevcut ateşkesi kabul etmesini önerdi

Dünya
28 Ocak 2009 Çarşamba

Arap kaynaklı bir gazetenin verdi bilgiye göre, Mısırlı yetkililer, Likud ve Netanyahu’nun seçilme ihtimalini gözeterek, Hamas’ı seçim olmadan mevcut ateşkesi kabul etme konusunda ikna etmeye çalışıyorlar.

Gazete, İsrail’de yapılan araştırmaların muhalefetin kazanacağı ve radikal partiler ile koalisyona gideceğini ortaya koyduğunu, yetkililerin bu bilgiyi Hamas’ı ikna etmek için kullandıklarını belirtti. Yetkililer, böyle bir durumda Hamas’ın ‘her şeyi kaybetme’ ihtimalini ortaya koyuyor.

Öte yandan Hamas Sözcüsü Ayman Taha, İsrail’in kendilerine Gazze’de on yıllık ateşkes önerdiğini belirtti.

Mısır da aynı şekilde birkaç yıl sürecek ateşkes taraftarı. Fakat Taha, grubun bir yıl ile 18 aydan daha uzun süreli ateşkesi kabul etmeyeceğini belirtti. Bir diğer Hamas Sözcüsü İsmail Radwan, uzun süreli ateşkesin Filistinlilerin direnme hakkını ‘öldüreceğini’ savundu.

Pazartesi günü Londra kaynaklı bir başka gazete, İsrail’in süresiz ateşkes önerdiğini ve sınır kapılarını Gilad Şalit’in teslim edilmesi durumunda açmayı önerdiğini belirtti.

Rapora göre Hamas, sınır kapılarının açılmasının Şalit şartına bağlanmasını reddetti. 2006 yılında kaçırılan Şalit’in halen Gazze’de esir olarak tutulduğu düşünülüyor.

Hamaslı ve İsrailli yetkililer görüşmelerin sınır kapılarının kontrolü etrafında odaklandığını belirtti. Hamas sınırların şartsız olarak açılmasını, İsrail sınır kapılarından silah kaçırılmasının durmasını istiyor.

Taha, Mısırlı yetkililer ile yaptığı görüşmede tüm sınır kapılarının açılması isteğini bir kez daha dile getirdi.

Hamas Mısırlı yetkililere sınır kapılarında Avrupalı ve Türk gözetmenlerin bulunmasını önerdi, İsrailli gözetmenleri ‘Problemin ana kaynağı’ şeklinde nitelendirerek reddetti.

Mahmut Abbas’ın güçlerinin varlığı sorgulanınca Taha, ‘Gazze’deki yönetim Hamas’tır’ şeklinde yanıtladı. Mısır da Refah sınır kapısının açılmasını Filistin Otoritesi ve Avrupa temsilcilerinin bölgede olmasına bağlıyor.

Lübnan’da bulunan Hamas temsilcisi Osama Hamdan El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, Hamas’ın pozisyonunu İsrail’in lehine olacak şekilde değiştirmek istemediğini belirtti.

İsrail ile barış görüşmelerini bitirmez ise El Fetih ile anlaşma olmaz

Hamas yetkilisi Hamdan, birleşme görüşmelerinden önce El Fetih’in İsrail ile tüm barış görüşmelerini sonlandırması gerektiğini belirtti.

Bu yorumlar Arapların Hamas ve El Fetih’i bir araya getirme çabasını zorlaştırdı. Halit Meşal’e yakınlığı ile bilinen Hamdan Beyrut’ta yaptığı konuşmada Filistin diyaloguna sıcak baktıklarını, ortak zeminin direniş programı ve bölgeyi kurtarma üzerine kurulması gerektiğini belirtti.

Hamdan, Filistin Yönetimi güvenlik güçlerinin İsrail ile işbirliğini de acilen kesmeleri gerektiğini belirtti.

Cumartesi günü Asharq Al-Awsat gazetesinde yer alan haber, Hamas’ın Filistin Yönetimi temsilcilerinin Refah sınır kapısında bulunmasını kabul ettiğini fakat Gazze yerleşimcisi olmasını şart koştuğunu, Batı Şeria birliklerini istemediğini belirtti.

İsrail sınır kapısı kapalı olduğu halde, yardım konvoylarının Gazze’ye geçişine izin veriyor. İsrail savunma birlikleri 17 Ocak’ta çatışmanın durduğu günden beri ortalama 125 bazı günlerde 200 kamyonun Gazze’ye giriş yaptığını bildirdi.

AB’den Mısır’a “kaçakçılığı durdur” baskısı

AB Dışişleri Bakanları Mısır’a baskı yaparak, Hamas’ın silah kaçakçılığının durdurulmasını istedi. Avrupalı 27 bakan, bu koşulun kalıcı barışı sağlayacak temel yapı taşı olduğunu belirttiler. Ingiltere Dışişleri Bakanı David Miliband,” Silah kaçakçılığının önlenmesi için mutlaka tedbir alınması lazım,” derken AB bu konuda yardımcı olacak teknik destek ve aleti sunmaya hazır olduklarını belirtti.