Tiyatro sanatçısı/Yönetmen Nedim Saban’a ağır itham

Toplum
28 Ocak 2009 Çarşamba

Bugün gazetesi yazarlarından Aykut Işıklar’ın 16 Ocak tarihli baskısında  yer alan  “Ankara’nın taşı toprağı silah olursa!”  başlıklı yazısında, Nedim Saban’a yönelik ithamları tepkilere neden oldu. UNESCO’ya bağlı bir sivil toplum olan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB), bir bildiri yayınlayarak, yazarın Nedim Saban’a ilgili ifadelerini

“Akıllara durgunluk verecek hamlık” olarak yorumladı.

Aykut Işıklar, yazının bir bölümünde tiyatro sanatçısı Nedim Saban’ı hedef alarak: “Türk tiyatrosunun sorunları yok mu? Var tabii ki. Ama bunu ne hikmetse yılların oyuncuları, yönetmenleri değil de sadece ve sadece bir tatlıcı dile getiriyor. Her protesto olayında en başta yürüyor. Yarım Türkçesi ile göbeğini sallaya sallaya anlatıyor. Tiyatroyu biraz bilen kişi Nedim Saban’ı oyuncudan saymaz. Hele Musevi kökenli Türk vatandaşı olduğunu bilenler...

Geleneksel Türk Tiyatrosu’nu, Şehir Tiyatroları’nın repertuarını yorumlamak, AKM veya Harbiye Tiyatrosu’nu konuşmak ona kalmadı. Sadece ortalığı karıştırıyor, arkadaşlarını kışkırtıyor” şeklindeki yorumu tiyatro camiasında öfkeye neden oldu.

“Günlerdir İsrail bombaları ile ölen küçük çocukları düşünsün. İşleri yolunda, baklava satarken iyi para kazanıyor. Gazze’ye maddi yardım mı yapar, yoksa baklava mı gönderir bilemem.

Veya anlamadığı konularda konuşmasın. İçimden ‘Hey Türk vatandaşı Nedim Saban’ın baklavasından yemeyin’ demek geliyor ama demiyorum” ifadesi ise TEB Başkanı Üstün Akmen tarafından  “bilfiil ırkçılık” olarak nitelendirildi.

Akmen  yöneltilen  soruları yanıtlarken bu ifadelerin kendilerini şaşırttığını belirterek: “Tiyatro sanatçısı Saban”a yöneltilmiş olan ırkçı, antisemit, kişisel hak ve özgürlüklere aykırı, kişiyi hedef gösteren yazısı sokaktaki faşizmin bir çeşit yansımasıdır,” diye konuştu.

Akmen ayrıca Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi’nin bu duruma müdahil olmamasından üzüntü duyduklarını, Işıklar’ın Basın Ahlak Yasası’nı ihlal ettiğini vurgulayarak : “Işıklar, Türkiye’de tiyatroların sorunlarına eğilen, bu konuda düşünceler üreterek, yazarak ve de olanaklar dahilinde uygulayarak katkı sağlamaya çabalayan tiyatro sanatçısı Nedim Saban’ı hayli basite indirgemiş, magazinci ağzıyla hedef almıştır.  Işıklar, Nedim Saban’ın duyarlılığını Musevi olmasını bahane ederek konu edinmiş, Saban’ın ticari yaşamını da olmayan, oluşmamış yazı üslubunun içine katarak kendince aşağılamıştır. Aşağılamakla da kalmamış, yazısında hedef göstermiş, alenen ırkçılık yapmıştır” dedi.