Avi Alkaş ve gazeteci Fatih Altaylı konuk edildiler

Ulus Özel Musevi Lisesi Kariyer Ofisi, öğrencilerin gelecekteki mesleklerini doğru seçmeleri yönünde çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda, Avi Alkaş ve gazeteci Fatih Altaylı konuk edildiler

Toplum
28 Ocak 2009 Çarşamba

Ulus Özel Musevi Lisesi Kariyer Ofisi;  2008–2009 yarı yıl tatili öncesinde Avi Alkaş ve gazeteci Fatih Altaylı‘yı ağırladı.  UÖMO Kariyer Ofisi Koordinatörü Tülay Gürler: “ Hayattaki tercihlerimize ilgi ve beğenilerimize uygun bir alanda çalışıyorsak kendimizi mutlu ve başarılı hissediyoruz. Mesleklerimiz ve kariyer yolumuz bizim için bir yaşam tarzı oluşturuyor. Kariyer Ofisi olarak,  geleceğe hazırlanan lise öğrencilerimize meslek seçiminde destek olmak amacıyla ilgileri ve istekleri doğrultusunda yaz stajı imkanı sağlıyoruz. Deneyimlerini paylaşmak amacıyla kariyerinde başarılı özel konukları okulumuza davet ediyor, 12. sınıfta CV yazma teknikleri, iş görüşmeleri deneyimi kazandıran ve iki gün süreyle kamp ortamında gerçekleşen USS Projesini organize ediyoruz. Ayrıca bu yıl Işık Üniversitesi ile   “bir gün üniversiteli olmak”  adı altında ortak bir proje çalışması başlattık. Bu çalışmalar sayesinde lise eğitimi boyunca kariyer konusunda deneyim kazanan öğrencilerimizin, ÖSS döneminde meslek tercihlerini daha bilinçli olarak yaptıklarını gözlemliyoruz.”

Avi ALKAŞ

12 Ocak Pazartesi günü Avi Alkaş, UÖML öğrencilerine kariyer yaşamını, Alkaş Danışmanlık olarak genç ve deneyimli ekibi ile hızla büyüyen Alışveriş Merkezleri sektöründe nasıl hizmet verdiklerini anlattı. Türkiye’de değişik, yenilikçi ve farklı bir iş sahası yarattıklarını, Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketlerine hizmet verdiklerini belirten Alkaş, konuşmasında başarıda eğitimin önemini önemle vurguladı. Söyleşide ” Staj, ikinci bir hayat üniversitesidir. UÖML’de size sunulan bu olanağı iyi değerlendirin. Staj sürecinde edindiğiniz tecrübe gelecekte size takım arkadaşı veya işveren olarak karşınızdakilerin neler hissettiğini anlayabilmeniz ve işi azami kapasiteyle yapabilmeniz açısından büyük avantaj sağlayacaktır. Yenilikleri araştırın, konferansları, seminerleri kısaca dünya gündemini takip edin. Sosyal çevrenize önem verin, şansınızı kendiniz yaratın. Doğru meslek tercihi, iyi bir eğitim ve bugünkü bilgiye erişme şansınızla hepinizin çok başarılı olacağına inanıyorum” diyerek öğrencilere seslenen Alkaş, daha sonra onların sorularını cevaplandırdı.

İş yaşamında risk alırken nasıl ve nelere güvenerek risk aldınız?

Önce kendime inandım. Tanrının gücünü daima yanımda hissettim. Sevginin gücünü hiç unutmadım. Sosyal çevreme çok önem verdim. İyi ilişkilerin birçok problemi kolayca çözümlediğini gördüm.  Karar aşamasında risk faktörlerini minimuma indirmeye çalıştım.

İşe alma kriterleriniz nelerdir?

Üniversitede okuyan öğrencilere part-time( yarı zamanlı) iş imkanı sunarak, kendi kurum kültürümüzle bağdaştırıyoruz. İngilizce düzeyi çok önemli. Çince ve Rusça gibi farklı lisanları konuşuyor olmak, bugünün dünyasında büyük avantaj. Kişinin akademik başarısının yanı sıra sosyal zenginliği, hayat felsefesi, hedefleri,  özgüveni, kendini ifade etme şekli, CV sinin zenginliği işe alma kriterlerimizde öncelikli faktörler.

Her gün başka bir yerde açılan alışveriş merkezleri çevreye zarar veriyor?

Plansızlığın sonucu. Şehir planlamasının, iyi yapılması gerekiyor. Yan yolların inşası, alışveriş merkezinin açılması ile denk düşmüyor. Bölgede oturanlar trafikte bir müddet sorun yaşıyorlar. Ancak alışveriş merkezlerinin ekonomiye katkısı büyük. Büyük bir istihdam yaratıyor.Türk markalarının yurt dışına açılmasını destekliyor.

Stajyerlere önerileriniz?

Eğitimin önemini hiç unutmayın. Sevdiğiniz işi yapın, size verilen kariyer fırsatını değerlendirin. Dünyadaki küreselleşmeyi ve değişimi takip edin. Bugün dünyada birtakım meslekler değişmek zorunda. Gözünüzü dört açın ve hayatınızın gerçeğini kaçırmayın.

Fatih ALTAYLI

21 Ocak Çarşamba günü Haber Türk Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı Amram Oditoryumu’nda UÖML öğrencileriyle medya ve gazetecilik üzerine söyleşi yaptı.

Dünya gündemini takip eden gazetecilerin başarılı olması için çalışacağı kurumu ve işverenini seçebiliyor olmasının önemi üzerinde duran Altaylı “ Güçlü medya, güçlü sermayeyi gerektirir. Medya gurubunun bağımsız olması için, yatırımcının medyaya bakış açısı çok önemlidir.  Dünyanın hiçbir yerinde, %100 basın özgürlüğü yoktur. Basına güven, ülkenin demokratik koşuları ile doğru orantılı artar. Kısa bir süre içerisinde Haber Türk olarak yeni bir gazete çıkarıyoruz. Değişik ve özgürlükçü bir gazete olacak.”diyerek öğrencilere hangi işi yapıyor olursanız olun. “Kamerayı nereye koyduğunuz ve hangi açıdan baktığınız çok önemli. Başarıda yaşın önemi yoktur. Bilgiyi kullanabilmek ve yaratıcı olmak gerekir. İşinize kalbinizi verin ve özveriyle çalışın.” diyerek seslendi. Altaylı, söyleşi boyunca öğrencilere değişik mesajlar verdi.

Her sabah iyi ki gazeteciyim diye uyanıyor, yatarken niye gazeteciyim diye yatıyorum.

85 yılda bu ülke okulları, eğitimi, yolları, alışveriş merkezleri ile çok ileriye gitti. Bu   ülkenin yazdığı başarı öyküsüne başka bir yerde rastlamak biraz zor. Ülkemizde topluma yön veren gazeteciler olarak üzerimizde büyük bir baskı var. Ancak ben mesleğimi ve ülkemi çok seviyorum.

Gazeteci olmak için Basın Yayın Yüksek okulunu tercih etmeyin.

Gazeteci olmak için çok okumak şart. Bugün üniversitelerin Hukuk, Uluslararası İlişkiler, Ekonomi bölümünden mezun olanların daha iyi gazetecilik yaptıklarını gözlemliyorum.

Gazetecilik,  yükselmenin çok hızlı olduğu bir sektör.

Yabancı dil bilen, çok okuyan, dünya gündemini yakından takip eden, yaratıcı ve farlılıklardan hoşlananların gazetecilikte önü çok açıktır. Genç yaşta kolayca zirveye oturabilirsiniz.

Bizim gazetede kadın ve erkekler eşit şansa sahip.

Ancak zirveye çıkma konusunda kadınlar, zamanı daha esnek kullanabilen erkekler karşısında biraz şanssız.

Gençler gelin bizimle çalışın.

Sizin gibi iyi okullarda okuyan, yabancı dil bilen gençleri gazetemizde görmeyi ve birlikte çalışmayı çok isterim.