Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek: “Karşı olduğumuz sadece İsrail’in politikalarıdır”

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Pazartesi günkü Bakanlar Kurulu Toplantısı’nın ardından bir açıklama yaparak Türkiye’nin Gazze olaylarındaki duruşunu net bir şekilde dile getirdi

Toplum
28 Ocak 2009 Çarşamba

Türkiye’nin Gazze için çabalarını farklı şekilde değerlendirenler olduğunu ifade eden Çiçek, “Bizim karşı olduğumuz, uygulanan politikalarla ilgilidir. Böyle insanlık dramı karşısında Türkiye, bu politikalara karşıdır.  Ne İsrail halkıyla ne de Musevi kökenli insanlarla ne de en az benim kadar, en az sizler kadar bu ülkenin aziz ve saygıdeğer Musevi kökenli vatandaşlarımızla bir alakası yoktur. Kimse konuyu bu veya şu istikamette çarpıtmamalıdır,” diyerek sadece İsrail’in politikalarına karşı olduklarının altını çizdi.

Türkiye’nin kalkınmasında, belli başarılar elde etmesinde katkısı bulunan bazı Yahudilerin isimlerini de dile getiren Bakan Çiçek, “Mesela bir Jak Kamhi’yi buradan saygı ile anıyorum. Bir İshak Alaton, mesela Üzeyir Garih, Musevi Cemaati lideri Bensiyon Pinto... Bunların hepsi Türkiye’nin yararına olan her işin önünde, arkasında ve içinde olmuşlardır. Bu insanlar, bu ülkenin aziz vatandaşlarıdır. Güvenlikleri de Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin teminatı ve güvencesi altındadır,” dedi. Cemil Çiçek’in bu açıklamaları ABD’nin önde gelen beş Yahudi kuruluşunun gönderdiği mektuba yanıt olarak değerlendirildi.