Festiladino 2008

Renata Sibel YOLAK Kültür
21 Ocak 2009 Çarşamba

Yer, israil, Kudüs’te çok büyük bir konser salonu. Salon tıklım tıklım dolu. Tarih 31 Aralık 2008. “Festiladino Beste Yarışması” birincisi açıklanıyor. Reneta Sibel Yolak. “Primer Amor / İlk Aşk”. Yazan Hayim Vitali Sadacca. Alkışlar ve “Primer Amor” tekrar sahne alıyor.

İzzet Bana’nın Nes korosunda ben ve ablam 25 yıldır şarkı söylüyoruz. İbranice, İspanyolca, Ladino dilinde şarkılar öğreniyoruz. İzzet Bana, bu yarışmadan bahsedince katılmaya karar verdim. Yarışmaya üç beste ile katıldım. İki beste çok canlı ve hareketli iken, “primer amor” daha romantik ve allegroydu. İki şarkının sözlerini Hayim Vitali Sadacca yazmıştı. Bir şarkının da sözlerini ben yazmıştım. İlk 10’a kaldığımda heyecanlı ve ümitliydim.

Festiladinodan bir hafta önce İsrail’deydim. Tam konsere bilet alacakken dayım Dr. Robert Mizrahi Tokatlı’nın vefat haberini aldım ve ilk uçakla İstanbul’a geldim.

O hafta Hanuka haftasıydı. Her hanuka Bayramı’nda dualar ve mumlardan sonra şarkılar söyler dans ederdim. Bu Hanuka Bayramı ağlayarak geçti. Festiladino sonuçlarını e-mail ile aldım. Bu benim için büyük bir gurur kaynağıydı. Türkiye adına yarışıyordum. Bana dünya birincisi olduğumu söylediler. Yarışmaya 60 şarkı katılmış, bu 60 şarkıdan 10 şarkı içinden “Primer Amor” birinci olmuştu. Türkiye’ye dönmeden önce birçok Hanuka partisine çağrılmıştım. Hiçbirine gidemeden İstanbul’a geldim. Dr. Robert dayım, benim ikinci babam ölmüştü. Robert koleji bitirdikten sonra İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuş, herkese yardım eden bir iyilik meleğiydi. Hiç kimseden para almadığı için doktorluğu bırakıp, ticarete atılmak zorunda kalmıştı. Ne zaman hasta olsam, telefonla bilgi alır, ya da evine gider danışırdım. Bir seferinde ağrılarım tuttuğunda bir doktor apandisit olduğumu hemen ameliyat olmam gerektiğini söylemiş, bir diğeri ise fıtık demişti. Dr. dayım beni muayene ettiğinde spor yapmaktan “kas incinmesi” olduğunu hiç merak etmememi söylemişti. Öyle mutlu olmuştum ki... Tüm arkadaşları, tüm aile, tüm komşular bu iyilik meleği sayesinde defalarca şifa buldular. Bir bankaya veya belediyeye gittiğimizde herkese bir tavsiyede bulunur, herkes onu çok severdi. Küçükken kucağından inmediğim dayım, beni hep etrafındakilere tanıştırırdı ve o güzel gözleriyle “bu benim yeğenim” dedi. Ne zaman grip olsam elinde meyvalar, ya da ilaçlarla gelir, iyileşmemi sağlardı. Nur içinde yatsın, mekanı cennet olsun. Bu yüzden birincilik haberini aldığımda buruk bir sevinç yaşadım.

Evde biz küçükken hep Ladino konuşulurdu. Sağ olsun teyzem ve annem de hep Ladino dilinde konuşurlar. Kolejde ablamla aramızda ispanyolca konuşur, etraftan hiçkimse anlamadığı için kendimi ayrıcalıklı hissederdim.

Bir bebek doğduğunda Tanrı ona iyilik melekleri yollarmış. Bu yarışmayı İzzet Bana’dan öğrendim. CD’leri sevgili ablam ve billur sesli İzi Eli doldurdu. Kendisi bir müzik dahisi İzzet Bana uluslararası bir yetenek.

Hayım Vitali Sadacca ise tüm dünyanın tanıdığı bir Ladino yazarı. Kendisini tanıdığımda çok sevdim. davranışları, giyinişi, konuşmasıyla tam bir İstanbul beyefendisi. Ayrıca çok duygulu ve romantik biri. Yazdığı “İlk Aşk” şiirinden de anlayabilirsiniz.

Karen Gerson ?arhon’a sorduğum birkaç Ladino kelimeyi içtenlikle cevapladı. Yazılarıma yer veren Şalom Gazetesi’ne minnettarım. Babam benimle hep gurur duyar ve desteklerini esirgemeyen sevgili annem ve ablam. etrafımdaki tüm iyilik meleklerinin çoğalarak arttmalarını diliyorum. Bana bu ödülü lütfeden Tanrı’nın ismi mukaddes olsun. Ona çok teşekkürler.

Şişli ve ortaköy sinagoglarında öğretmen olduğum zaman da koro da şarkı söylüyordum. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Musiki korosuna da üyeyim. Doldurduğumuz CD’de İzi Eli, ablam ve ben şarkıarı seslendirdik. Bu şarkıları dinleyerek destek veren kuzenlerim, dayım ve teyzeme de çok teşekkürler. ayrıca tüm dünyadan bana e-mail yollayan ve beni kutlayan, mesaj, faks ve telefon eden herkese çok teşekkür ederim. Festiladinoyu İsrail televizyonu sonuna kadar çekti. Tv’de yayınlandı. Bir sürü gazete ve dergiden röportaj teklifleri aldım. İnsanın kendi ülkesini temsil etmesi ve başarılı olması çok güzel bir duygu.

Bu vesileyle herkesin yeni yılını kutlar, tüm dünyaya ve ülkemize barış, sevgi, mutluluk, sağlık dilerken, iyilik tohumlarının da yeşermesini diliyorum.