Barış çabaları Kahire’de devam ediyor

Mısır, Gazze için Avrupalı liderleri topladı. Zirveye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de katıldı. İsrail’in Gazze harekâtı süresince Rafah sınır kapısını neredeyse tamamen kapalı tutan Mısır, Araplar tarafından ihanetle suçlandı

Dünya
21 Ocak 2009 Çarşamba

Mısır’ın tatil beldesi Şarm El-Şeyh’te düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, FÖY Başkanı Mahmud Abbas, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya liderleriyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon katıldı.

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, liderler zirvesinin kapanış konuşmasında, “Mısır’ın çabalarına uluslararası destek verilmesini bekliyorum” dedi. Cumhurbaşkanı Mübarek, “Önce ateşkesin sağlamlaştırılması, sonra da İsrail askerinin Gazze’den çekilerek ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının açılması için Mısır planının desteklenmesini arzu ediyorum” ifadesini kullandı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına göre, İngiltere, Fransa ve Almanya, Hamas’a, İran’dan silah akışını engellemek amacıyla Ortadoğu’ya savaş gemileri ve askeri birlikler gönderemeye istekli olduklarını ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Gül de, çok sayıda insanın ölümü ve binlerce insanın yaralanmasından, büyük bir yıkımdan sonra ateşkesin sağlanmasının yine de çok önemli olduğunu belirterek, çok daha önemli olanın ateşkesin her iki tarafça da ilan edilmesi olduğunu vurguladı. Bu noktaya gelinmesi için Hüsnü Mübarek’in büyük gayret sarf ettiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, Mübarek’e teşekkür etti ve Mısır’ın çalışmalarının bundan sonra da aynı şekilde devam edeceğine olan inancını dile getirdi.