Olmert: “İki devlet olarak yaşamak istiyoruz”

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, tek taraflı ateşkes ilan edip, operasyonu sona erdirdiklerini açıkladıkları gece İsrail halkına şöyle seslendi:

Dünya
21 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail Vatandaşları,

Tam üç hafta önce Şabat’ın bitiminde, arkadaşım Ehud Barak, Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni ve ben, sizin önünüzde durmuş, bizi Gazze Şeridi’nde askeri bir harekâta götüren endişeleri ve amaçlarımızı paylaşmıştık.  Bugün tekrar karşınızdayız ve operasyonu başlattığımız gün hedeflediklerimiz tamamıyla başarılmıştır.

Hamas, gerek askeri beceriler, gerekse rejim alt yapısı açısında oldukça zayıflatılmıştır. Liderleri saklanmaktadır. Birçok üyesi öldürülmüştür. Füzeleri sakladıkları ve ürettikleri fabrikalar yok edilmiştir.  Onlarca tünel aracılığıyla yapılan silah kaçakçılığı rotaları bombalanmıştır. Hamas’ın Gazze içine silah sokma yeteneğine zarar verilmiştir. İsrail Devleti’ne yöneltilen roketlerin çapı düşürülmüştür. Çoğunlukla roket atılan bölgeler İsrail Ordusu’nun kontrolü altındadır. Tüm güvenlik servislerinin tahmini, Hamas’ın yeteneklerinin oldukça ağır bir darbe aldığı, bir süreliğine yönetim ve askeri becerilerinin zarar gördüğü yönündedir. 

İsrail Ordusu ve güvenlik güçleri olağan üstü bir operasyonu yönetmeyi başarmış, İsrail’in tüm kara, deniz ve hava güçlerini kullanmışlardır. Askeri operasyon, kararlılık, cesaret, etkileyici haber alma ve operasyon yeteneği ile yürütülmüş ve sonucunda sayısız başarı elde edilmiştir. Mevcut kampanya, İsrail’in gücünü ve bizi tehdit edenlere karşı güçlü kararlılığını ortaya koymuştur. Ordunun temeli olan yedek askerler, gönüllülük ruhunun ve gerekirse feda olma ruhunun halen mevcut olduğunu kanıtlamışlardır. Bu güçler davranış ve askeri ekipman olarak hazır edilmiş ve böylelikle profesyonelliklerini ve adanmış ruhlarını ortaya koyabilmişlerdir.

***

Başarılar ile birlikle, hayatını güneyde daha iyi bir gelecek için feda edenleri de hatırlamalıyız.  Askeri kampanya, güneyde yaşayan üç vatandaşlarımızın ve on askerimizin hayatına mal olmuştur. Bu akşam tüm kalbimizle onları düşünüyoruz. Yaralanan vatandaşlarımız ve güvenlik güçlerindeki askerlerimize acil şifalar diliyoruz.

***

Hükümet Gazze’deki operasyona uzun süre düşündükten ve İsrail vatandaşlarına Hamas’ın yaptığı saldırıları başka yollarla engellemeye çalıştıktan sonra karar vermiştir. 2005 yılında Gazze Şeridi’ne dönmemek üzere son milimetresine kadar terk eden İsrail, kendini füze ve roket yağmuru altında bulmuştur. Hamas, zalimce bölgenin kontrolünü ele geçirmiş ve güneydeki yerleşimlerimize daha yoğun saldırılar başlatmıştır. Hamas’ın yöntemlerini anlamak mümkün değildir. Askeri sistemlerini kalabalık yerleşim bölgelerine konuşlandırdı, canlı kalkan olarak kullandığı sivillerin arasında operasyonlarını sürdürürken, camilerin, okulların, hastanelerin altına yerleşerek, Filistin halkını terörist aktivitelerine esir etti, İsrail’in – daha yüksek değerlere sahip olması nedeni ile- karşı harekette bulunamayacağını düşündü.  Refah ve sessizlik içinde yaşayan Hamas’ın yurt dışındaki liderleri, uç politikalarını sürdürerek kendi halklarının yakınmalarını hiçe saydılar, bu sorunu düzeltmeyi istemediler.

Gazze’deki Hamas İran tarafından bir güç olarak kurulmuştur ve yine İran tarafından parasal yardım, eğitim ve gelişmiş silahların temini ile desteklenmektedir. Bölgede hegemonya kurmaya çalışan İran, Lübnan’da Hizbullah’ın kullandığı yöntemleri Gazze’de de uygulamaya çalışmıştır. İran ve Hamas İsrail’in yapmaktan çekindiği aksiyonları zayıflık olarak gördü. Yanıldılar. Şaşırdılar.

İsrail Devleti, aksiyon almaya çekinmenin bir güç sembolü olduğunu, kaçınılanın kaçınılmaz olduğu durumda gücün kararlı bir şekilde uygulandığını göstermiştir.

Gazze halkı ile anlaşmazlığımız yoktur. Gazze Şeridi’ni gelecekte kurulacak Filistin Devleti’nin bir parçası olarak görüyor ve gelecekte iki devletin de vizyonu gerçekleştiğinde, iki iyi komşu olarak birlikte yaşamayı temenni ediyoruz.

***

Filistin halkının düzgün yaşam şartlarında olabilmesi için yorulmadan çalışmış ve çalışmaya devam eden uluslararası organizasyonlara teşekkürlerimi sunmak isterim İsrail, özellikle gelecek gün ve haftalarda Gazze halkı için onlarla işbirliği içerisinde olmaya devam edecektir.

***

Gazze halkına da seslenmek isterim: Askeri operasyon öncesinde, operasyon sırasında size yaklaştım. Sizden nefret etmiyoruz, size zarar vermek istemedik ve istemiyoruz. Kendi çocuklarımızı, anne babalarını ve ailelerini korumak istedik. Hamas tarafından yaratılan bu zalim gerçeğe kurban giden her Filistinli çocuğun, aile üyesinin acısını içimizde hissediyoruz.

Acınız korkunçtur. Acı çığlıklarınız her birimizin kalbine dokunmaktadır. İsrail Hükümeti adına, konuya karışmamış sivillerin zarar görmesinden, onlara verdiğimiz acıdan, Hamas tarafından yaratılan bu dayanılamaz ortamdan dolayı kendilerinin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılardan duyduğum büyük üzüntüyü paylaşmak isterim.

Teşekkürler.