Gazze’de silahlar sustu

Dünya
21 Ocak 2009 Çarşamba

Obama’nın ba?kanlık için edeceği yeminden önce Gazze’de silahlar sustu. İsrail ve Hamas’ın ayrı ayrı ilan ettiği ateşkes sonrası Gazze Şeridi’ne yardım yapılmaya başlandı. İsrail Başbakanı Olmert, bölgeden kısa zamanda tamamen çekilmek istediklerini açıkladıİsrail Orduları üç hafta süren çatışmanın ardından, Hamas ile yaptıkları ateşkesle Gazze Şeridi’nden Pazartesi günü yavaş yavaş çekilmeye başladı. İsrailli yetkililer yaptıkları açıklamada ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama’nın yemin törenine kadar bölgeden tamamen çekileceklerini açıkladılar.

İsrail Devlet Sözcüsü Mark Regev, bu zamanlamayı teyit etmezken, İsrail’in Gazze’nin tamamen sessiz kalması şartıyla bölgeden çekileceğini açıkladı. Geçtiğimiz pazar günü İsrail ve Hamas ayrı ayrı ateşkes ilan etti. İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Pazar günü yaptığı açıklamada Gazze Şeridi’nin içinde askeri birlikler tutmaya ve bölgeyi yeniden ele geçirme niyetinde olmadıklarını açıkladı.

Avrupalı liderlere yaptığı açıklamada Olmert, İsrail ve Gazze arasındaki durum istikrarlı olduğunda, İsrail’in birliklerini bölgeden en yakın zamandan geri çekmek istediğini açıkladı. Olmert İngiliz; Fransız, Alman, İtalyan, İspanyol ve Çek liderlerle akşam yemeği sırasında yaptığı görüşmede Gazze bölgesini en kısa zamanda bırakmak istediklerini yineledi.

Hamas lideri İsmail Haniyeh ise yaptığı açıklamada İsrail’in bir hafta içinde Gazze’den çekilmesi şartıyla Hamas’ın ilan ettiği ateşkesin sorumlu ve akıllıca olduğunu söyledi. İsrail 2001 yılından beri güneyindeki şehirlerinin maruz kaldığı roket saldırılarını sona erdirmek amacıyla, 27 Aralık’ta havadan, karadan ve denizden bölgeye girmişti.  Kamu Güvenlik Bakanı Avi Dichter, Gazze Şeridi’ne silah kaçakçılığı yapılması halinde bunu bölgeye saldırı olarak tanıyacaklarını açıkladı. 

Filistin İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, çatışma sırasında 1350 Filistinli öldü. Aynı kaynaklara göre bu sayının dörtte birini çocuklar oluşturuyor. 23 günde toplam 4000 konut zarar gördü.  Batılı diplomatların hesaplarına göre Gazze’deki altyapıyı onarmanın maliyeti en az 1.6 milyar dolar. Mısırlı arabulucularla görüşen Hamaslı yetkililer, Gazze’deki sınır kapılarının açılmasını ve yemek, giyecek gibi temel ihtiyaçların içeri sokulmasını istedi. Olmert İsrail’in Gazze’den en kısa zamanda çekilmek istediğini yenilerken, sözcüsü Regev bölgede istikrarın sağlanması halinde bölgeye büyük çapta yardımın girebileceğini söyledi. İsrail Radyosu’nun Pazartesi günkü anonsuna göre, İsrail bölgeye insani yardım taşıyan 200 kamyonun girişine izin verdi. 

Gazze Şeridi’nde üç hafta süren çatışma, Bush Hükümeti’nin son günlerine gölge düşürmüştü.  Obama’yı temsil eden bir sözcü, ateşkesten memnun olduklarını ve bu konu hakkında yemin töreninden sonra daha fazla yorum yapacaklarını açıkladı.

İsrail, Gazze sınırında hastane açtı

İsrail, ateşkesin ardından Gazze sınırında Filistinli yaralıların ve hastaların tedavisi için bir sahra hastanesi açtı. Sivil toplum kuruluşları üç haftalık operasyonun ardından gerçekleşen bu girişimin yetersiz ve geç kalmış bir hareket olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Klinikte sekiz yatak, eczane, röntgen cihazı ve beş tane muayene odası bulunuyor. Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, klinikte tedavi edilecek hastalar Kızılhaç, Sınır Tanımayan Doktorlar ve bölgede faaliyet gösteren diğer sağlık kuruluşları tarafından yönlendirilecek.

İsrail operasyon sırasında Gazzeli sivilleri korumamak ve yaralılara tıbbi yardımın ulaşmasını engellemekle suçlanıyor. Hamas’a karşı gerçekleştirilen ve 3 hafta süre Gazze operasyonunda Filistinli kaynaklara göre 1250 Filistli hayatını kaybetti ve bu kaybın yarısının sivil Filistinliler oluşturuyor. Toplam yarası sayısı 5000 olarak hesaplanırken, hayatını kaybeden İsrailli sayısı on üç.