Cashmere in Love

Esra Bezek kaşmir koleksiyonu ile adından başarıyla bahsettiren genç bir tasarımcı. Kaşmirin ipeksi dokunuşunu modern ve cesur tasarımlarıyla birleştiriyor. ‘Cashmere in Love’ markasıyla harikalar yaratıyor…

Batya KEBUDİ Yaşam
21 Ocak 2009 Çarşamba

Yüne alerjim olduğunu biliyor muydunuz? İnanın geçen seneye kadar ben de bilmiyordum!

Alerjimin ortaya çıkmasıyla beraber tüm kazaklarımla vedalaştım…

Geçtiğimiz kış incecik giyinerek dolaştım neyse ki, çok soğuk değildi. 

Bu sene de öyle olacak zannediyordum.

Yanılmışım! 

Birkaç ay önce bir arkadaşım aradı. Bana kaşmir koleksiyonu olan genç bir tasarımcıdan bahsetti. 

Hemen tanıştık…

Esra Bezek genç, sade ve modern. Tıpkı tasarımları gibi.

Açıkça söyleyeyim koleksiyonu gördüğüm zaman gözlerime inanamadım.

Aradığımı bulmuştum! 

Kaşmir dokusuyla insanı etkiliyor, tasarımlar ise size şıklık katıyor.

Eğer Cashmere in Love tasarımlarını görmek ve Esra Bezek ile tanışmak isterseniz Nişantaşı’nda Hak Pasajı’nın birinci katındaki butiğine uğrayın…

Gitmişken benden selam söylemeyi unutmayın…

Sizi tanıyabilir miyiz?

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunuyum. Bir süre reklam ve organizasyon alanında çalıştım. Ardından Parsons School of Design’da Fashion Marketing okudum. Aynı dönemde birçok tasarım ve tasarım alt yapısını oluşturacak dersler aldım.

Tasarım yapmaya nasıl başladınız?

Tasarım, farklılıklar ararken; kendime özgü veya çevremde eksik bulduğum şeyleri düşünürken yaşadığım bir süreçti. Bunu Parsons School of Design öncesinde daha geniş ve kuralsız (düzensiz) yapıyordum. Eğitim aldıktan ve tecrübelerim arttıktan sonra tasarım ve üretim daha sağlıklı bir sistem içinde olmaya gerçekleşmeye başladı.

Sizin için yaratıcılık nedir?

Yaratıcılık ve yaratıcılığın derecesi herkese göre değişken olabilir. Bence ürettiğiniz şey yaşamaya başlamışsa yaratıcısınızdır…

Nelerden ilham alıyorsunuz?

Yaşamaktan ve yaşarken kurduğum hayallerden ilham alıyorum. Gezdiğim yerlerden, okuduğum dergilerden, dilini bilmediğim resimlerine baktığım kitaplardan, eski fotoğraflardan, sevdiklerimden, dostlarımla sohbetlerden, denizden, doğadan…

Kaşmir ile çalışmaya nasıl başladınız?

Kaşmirle ilgili çalışmaya okulda yaptığım bir proje ile başladım. Bu projenin bana sağladığı rakamlar, veriler kesinlikle böylesi bir işe girilmesi gerektiğini hissettiriyordu. Triko üreticisi bir arkadaşımı ikna etmeye çalışırken kendimi işin içinde buldum. Bir araştırma sürecinden sonra Cashmere In Love ortaya çıktı.

Kaşmirle neler tasarlıyorsunuz?

Öncelikle kadın ve erkek için kazak, hırka, yelek gibi trikolar ve aksesuarlarını… İlerisi için üzerinde çalıştığım daha birçok ürün var. Kaşmirden, şık elbiseler üzerine giyilebilecek hırkalar tasarladım. Bunlar sizi her zaman şık kılacak detaylara sahip.

Kaşmirin özellikleri neler?

Dokusu ile bedeninizi şımartan, yünden sekiz kat daha çok ısıtan, hafif bir malzemedir. Nadir olarak yetişen kaşmir keçisinden elde edilir. Yaklaşık olarak 50 farklı işlemden geçtikten sonra ürün haline gelir. Kaşmir tüm bu özelliklerinden dolayı da herhangi bir ipliğe göre çok daha değerli... Hedefim insanlara bunu olabildiğince çok üründe hissettirmek.

Tasarımlarınızda en çok hangi materyalleri kullanıyorsunuz? 

Genelde yüzde yüz kaşmir kullanıyorum. Bunun dışında kaşmir karışımlı, ipek-kaşmir, koton-kaşmir ve yün-kaşmir…

Koleksiyonlarınızda en çok hangi renklere rastlayabiliriz? 

Kışlıklarımızda gri tonları ve siyah baskın renklerimizdi. Bunların yanı sıra isli pembe, kirli sarı, parlak mavi ve lacivert de öne çıkan renkler arasında.

Bu kış sezonu için nasıl bir koleksiyon ürettiniz?

Rahat kalın uzun hırkalar, derin V yaka süveter ve kazakların hâkim olduğu bir koleksiyon. 

Bu kış sezonunda neler moda?

Sert hatlara sahip, koyu ve güçlü renklerin baskın olduğu bir kış yaşıyoruz. Bedene oturan kuplar, kısa-erkeksi ceketler, uzun hırkalar ve kazaklar çok moda!

Yaz koleksiyonunuzda neler olacak?

Uzun hırkalar, atletler, baskılı hırkalar ve ipek elbiseler… Uçuk pembe, kırık beyaz gibi pastel renklerin yanında canlı turuncu ve eflatun da öne çıkacak…

Yaz modasında bizi neler bekliyor?

İnanılmaz güzel renkler, uçuk pembeler, griler, ten rengi ve kahvelerin yanında çok parlak maviler, turuncu kırmızılar bizi bekliyor. Kısaca keyifli ve romantik bir yaz olacak. Erkeksi ama dökümlü kesimlerle teninizle flörtleşen bir yaz olacak.

Erkekler için neler tasarlıyorsunuz?

Modern ve kendine güvenen erkekler için keyifli şeyler tasarlamak bana işimin en heyecan veren yanlarından biri. Klasik kupların dışında, günümüz modern kuplarında ve renklerinde özel bir koleksiyon olduğunu söyleyebilirim.

Tasarımlarınızın ilk görüşte sizin olduğunu anlatan bir özelliği var mı?

Bir markanın çizgisinin ve tarzının birkaç yılda tam olarak oluşması pek mümkün değil. Cashmere In Love modern bir gündelik şık giyim tarzına sahip. Kaşmirin değeri, yumuşaklığı ve kalitesi detaylardaki şıklıkta gizli…

Sizce Türkiye’de tasarıma bakış nasıl? 

Biz yaratıcı ve farklılıkları olan bir toplumuz. Ancak tasarım kültürü ve bilgisi sadece farklılıkla değil, eğitimle ve sosyal refahla zenginleşen bir değer. Bunun için kaliteli ve yeterli bir alt yapıya sahip olduğumuzu düşünmüyorum. Bu alt yapının zamanla oluşacağını umuyorum.

Sizce Türkiye’de tasarımcı olmanın zorlukları neler?

Bence tek zorluk var, üretim ve tasarım için gerekli kriterlere ulaşılmasının güç, zor olması. Bu kriterler manevi destekten, tasarım için gerekli herhangi bir malzemeye kadar birçok şey olabiliyor.

Sizce Dünya’da tasarıma bakış nasıl? 

Her geçen gün tasarıma ve kendine özgü olan ürünlere ilgi artmakta; tasarım kriterleri değiştiği gibi, değeri de değişiyor.  

Günün birinde İstanbul’un bir moda şehri olacağına inanıyor musunuz?

Şu anda zaten öyle olduğunu düşünüyorum. Zamanla daha da değerli ve önemli bir konuma geleceğine inanıyorum.

Sizce şu anda modanın kalbi nerede atıyor?

Antwerp, NY ve Hong Kong… Aslında Asya’da Tokyo ve Shangai da her geçen gün kendi içinde önemli şehirler olmaya başladı.

Gelecekte neler tasarlamayı istiyorsunuz?

Ev koleksiyonu yapmayı çok istiyorum. Evde giymek için şık takımlar, sabahlıklar ve üstünüze örtmekten keyif alacağınız küçük battaniye ve yastık takımları…

Dünyaca ünlü hangi tasarımcının tasarımlarını beğeniyorsunuz?

Bence Alber Albaz, Dries Von Noten, Vanessa Bruno, Tia chi son zamanlar gerçekten özel işler yapan tasarımcılar arasında.

Tasarladıklarınızı dünyaca ünlü hangi yıldızın giymesini isterdiniz?

Kaşmir giymeye bayılan ve kalitesinden çok iyi anladığını dile getiren Oprah Winfrey’i bir gün giydirmek isterim. 

İlerde bir gün dünyaya açılmayı düşünüyor musunuz?

Şu anda bunun için çalışıyorum. Avrupa’da da bazı noktalarda satış yapmaya başladım. Şimdi hedefim Amerika ve Asya’da ufak ufak yol almak.

www.cashmereinlove.com