İngiltere’de Müslüman liderlerden örnek davranış

İngiltere’deki Müslüman liderler, İsrail’in Gazze operasyonu nedeniyle yükselen antisemitizmi şiddetle kınayarak, Müslümanlara Yahudi karşıtı girişimleri önleme çağrısı yaptı

Kültür
21 Ocak 2009 Çarşamba

Aralarında imamların, yazarların ve akademisyenlerin de yer aldığı yirmi Müslüman ileri geleni, İngiltere’de 1200 camiye ve İslami merkeze gönderdiği mesajla dindaşlarına çağrıda bulundu. Üç hafta önce Hamas’a karşı başlatılan operasyonun etkisiyle İngiltere Yahudilerini taciz eden olayların artması üzerine bu ülkenin Müslüman ileri gelenleri böyle bir çağrıda bulunma ihtiyacını gördü.

Müslüman liderler yaptıkları açıklamada; “Gazze’de Filistinli sivillerin İsrail askeri güçleri tarafından öldürülmüş olması bizi çok öfkelendirdi. Ancak bu durum, Yahudi dinine mensup İngiltere vatandaşlarına yönelik saldırıları haklı çıkarmaz. Müslümanların çoğu bu tür davranışlara kesinlikle karşıdır. Tüm Müslümanları inancımızı ve cemaatimizi lekeleyecek girişimlere karşı uyanık olmayı sürdürmeye çağırıyoruz” ifadesi kullanıldı.

Cihad gruplarının eski bir destekçisi olan Umsan Raja; “Yahudi karşıtı eylemler giderek çoğalıyor. Bu böyle devam edemez. Yahudi toplumu ile ilişkilerimizi acilen insani boyutlara taşımamız gerekir. Ortadoğu çözümsüzlüğünün, bu ülke Yahudileri ile aramıza duvarlar örmesine izin vermemeliyiz” dedi.

Geçtiğimiz hafta İngiltere Parlamentosu’nun ilgili bir komisyonu antisemit saldırılarda artma kaydedildiğini açıkladı. Bu açıklama doğrultusunda; bir sinagoga yönelik kundakçılık yapıldığı, diğer birkaçının tahrif edildiği, bazı Yahudilerin sözel olarak taciz edildiği belirtildi. 350 yıldır İngiltere’de uyum sağlamış bir şekilde yaşayan Yahudilerin, bu ülkede hala korku ve endişe duyuyor olması kabul edilemeyecek bir durum olarak değerlendirildi. “Ülkemizde yaşayan her cemaate Gazze’de gerçekleşen operasyon nedeniyle Yahudilere ve Müslümanlara karşı olası saldırıları hiçbir zaman hoş karşılamayacağımız konusunda güvence vermek için elimizden geleni yapmalıyız” dendi.

Ayrıca; “Aklıselim ve barış yanlısı insanlara; Birleşik Krallığın her türlü tartışmanın yasalara uygun şekilde ve barış içinde yapıldığı, toplumların hiçbir çekince duymaksızın inançlarını özgürce yaşadığı bir ülke olduğunu kanıtlamak üzere bizlere katılmaları çağrısında bulunuyoruz” çağrısı yapıldı.