Gazze’de silahlar sustu

İsrail’in Hamas’a yönelik Gazze Şeridi’nde sürdürdüğü operasyonda üçüncü haftanın sonunda ateşkes sağlandı. İsrail birlikleri hafta başı itibariyle Gazze topraklarından çekilmeye başladı. İsrail Başbakanı Olmert, Gazze Bölgesi’ni en kısa zamanda boşaltmak istediklerini dile getirirken, Hamas lideri İsmail Haniye, İsrail’in bir hafta içinde tamamıyla çekilmesi halinde ateşkese uyacaklarını açıkladı

Dünya
21 Ocak 2009 Çarşamba

Operasyonun bilançosu ise ağır oldu. Filistinli kaynaklara göre 1250 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık beş bin kişi de yaralandı. Saldırılar sırasında dört bin bina zarar görürken, Batılı kaynaklar Gazze’nin yeniden inşası için gerekli olan bütçenin 1.6 milyar dolar olduğunu açıkladı.

İsrail, ateşkesin ardından Gazze sınırında Filistinli yaralıların ve hastaların tedavisi için bir sahra hastanesi açtı. Sivil toplum kuruluşları ise üç haftalık operasyonun ardından gerçekleşen bu girişimin yetersiz ve geç kalmış bir hareket olduğunu belirterek tepki gösterdi.

Barış görüşmeleri Kahire’de sürüyor

Arap Dünyası, operasyon süresince Rafah Sınır Kapısı’nın neredeyse tamamen kapalı tutan Mısır’ı eleştirirken, Avrupalı liderler barış sürecini konuşmak için Kahire’de bir araya geldi. Şarm El-Şeyh’te düzenlenen zirveye, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, FÖY Başkanı Mahmud Abbas, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya liderleriyle Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon katıldı.

Mısır Devlet Başkanı Mübarek, “Önce ateşkesin sağlamlaştırılması, sonra da İsrail askerinin Gazze’den çekilerek ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının açılması için Mısır planının desteklenmesini arzu ediyorum” ifadesini kullandı.