Başbakan Erdoğan’dan antisemitizm ile ilgili önemli açıklamalar

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü AKP Genel Merkezi’nde, bazı illerin yerel seçimlerdeki adayları açıklamak amacıyla yaptığı konuşmada Gazze’deki yaşananlara ve son günlerde artan antisemitizm olaylarına dikkat çekti.

Toplum
16 Ocak 2009 Cuma

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cuma günü AKP Genel Merkezi’nde, bazı illerin yerel seçimlerdeki adayları açıklamak amacıyla yaptığı konuşmada Gazze’deki yaşananlara ve son günlerde artan antisemitizm olaylarına dikkat çekti.

Daha önce grup toplantısında yaptığı konuşmadan sözler yineleyen Erdoğan, “antisemitizm bir insanlık suçudur, bunu ilk söyleyenlerden biriyim,” dedi. Yahudilere kucak açan bir millet olduklarını tekrarlayan Başbakan, “Biz sevgi medeniyetinin mensuplarıyız. Vatandaşlarımız arasında asla etnik, dinsel, mezhep ayrımcılığını kabul edemeyiz. Dini, dili, ırkı, mezhebi her ne olursa olsun bu ülkenin, bu bayrağın altında toplanmış herkes bizim birinci sınıf vatandaşımızdır,” sözlerine yer verdi. Ülkedeki Musevi vatandaşların, bu durum karşısında onurlu bir duruş sergilediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye Musevileri Hahambaşısı’nın saldırılardan dolayı üzüntüsünü ifade ettiğini hatırlattı. Başbakan, “Ülkemizde yaşayan vatandaşlarımıza, özellikle duygusal davranmak suretiyle, akla hayale gelmez şeyler yapmak doğru değildir,” yorumunu yaptı.

Gazetelere de sıkça yansıyan bir görüntüyle ilgili de yorum yapan Tayyip Erdoğan, “Bir ilimizde yapılan, ‘buraya şunlar şunlar giremez, köpekler girer’ ifadesi çok yanlış bir ifadedir,” dedi. Başbakan Erdoğan konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Bizler yaradılanı, yaradandan ötürü seven bir medeniyetin mensuplarıyız. 70 milyon insanımız iyi bilmelidir ki her bir vatandaşımızın hak ve hukuku bizim güvencemiz altındadır. Ülkemde hiç kimsenin kaygı ve endişe taşımasını kabul edemem. Ülkemize gelen insanlar da aynı derece bizim için önemlidir.” Yapılan protesto gösterileriyle ilgili uyarılarda da bulunan Erdoğan, “Protestoların, tepkilerin, yapılan yorumların kendi vatandaşlarımızı da incitmemesine dikkat etmek herkesin sorumluluğudur. Mitingler yapılır, duygular dile getirilir, Gazze’de olanlar dile getirilebilir. Ancak dediğim gibi ülkemizin vatandaşlarına karşı kalkıp da bir diğer vatandaş gruplarımızı tahrik etmek doğru değildir. Buna asla evet diyemeyiz,” dedi.