Venezuella Yahudi okulları bir süre kapandı

Venezuella Başhahamı Pynchas Brener, Caracas Yahudi Cemaati’nin Başkan Hugo Chavez’in İsrail Elçisi’ni geri gönderme kararından rahatsızlık duyduğunu ifade etti.

Nelly BAROKAS Kültür
14 Ocak 2009 Çarşamba

Başhaham Pynchas Brener, İran ile çok yakın ilişkileri bulunan hükümetin Yahudilerle İsrail arasında bir ayırım yapmadığını belirtti. Jerusalem Post Gazetesi’ne bir söyleşi veren Brener, İsrail karşıtı gösterilerin hedefi olmasından endişe duyulan Yahudi okullarının bir süre için kapatıldığını söyledi.

Başkan Hugo Chavez İsrail’in Gazze operasyonunu bir barbarlık örneği olarak nitelendirmiş ve geçtiğimiz günlerde İsrail Elçisi Shlomo Cohen’i ülkesine geri gönderme kararı almıştı.

Yeshiva University mezunu olan ve 41 yıldır Venezuella’da din adamlığı görevini sürdüren Pynchas Brener, 2002 yılında Chavez karşıtı bir harekette yer aldığı için hükümetle ilişkileri olumsuz yönde gelişti.

Rav Brener’e göre, Yahudi toplumunu en çok endişelendiren olay Caracas’ta bir Yahudi işadamına ait alış veriş merkezinin kamulaştırılması kararının alınması oldu. Ayrıca, son birkaç yıl içinde Venezuella askeri güçlerinin iki kez 1400 çocuğun eğitim gördüğü Los Chorros civarındaki Yahudi okuluna baskın düzenlemesi toplumun huzurunu bozdu.

Fakat ülkenin geleceği açısından en önemli gelişme gelecek ay gerçekleşecek olan referandum. Venezuella halkı Chavez’in süresiz olarak iktidarda kalıp kalmaması konusunda oy kullanacak. Chavez 1998’den beri bu ülkenin devlet başkanlığı görevini sürdürüyor. Rav Brener; “Halk Chavez’in süresiz başkanlığı yönünde oy kullanırsa sanırım Venezüella Yahudilerinin bu ülkeden göçü başlayacak” demekte. Yahudi okullarında eğitimcilerin çoğu yabancı ülkelerden geliyor. Eğitimcilerin gelmesi engellenirse, Yahudi okulları kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacak.

Son on yıl içinde binlerce Venezuella Yahudi’si Miami ve Madrid’e yerleşti. Venezuella halkının bir kesimi ve ülkede yaşayan Yahudi cemaati Chavez’in Marxist ekonomik politikasından, ekonominin giderek millileştirilmesinden, sanayinin kamulaştırılmasından endişe etmekte.