dış basından / İsrail, BM’in Gazze için ateşkes önerisini kabul etmeliydi - Yossi Melman / Haaretz

Dünya
14 Ocak 2009 Çarşamba

Tel Aviv’de Başbakan, Dışişleri Bakanı ve Savunma Bakanı’nın odalarından yükselen hayal kırıklığı çığlıkları dayanaksız. Ama daha da kötüsü hükümetin BM’in ateşkes çağrısına uymayarak hâlihazırda on beş güne ulaşmış Gazze saldırısına devam etmesi.

BM Güvenlik Konseyi’nin Cuma günü onayladığı ateşkes önerisi, İsrail’in ABD’nin veto etmesi umutlarının dışında,  oldukça makuldür. İsrail’in öneriyi bu an için yok sayması utanç vericidir. Ateşkes – herhangi bir ateşkes- iyidir ve savaşa tercih edilir.

İsrail öneri ile tatmin olmalıydı. Önerge, İsrail’in resmi olmayan ama açıkça ortada olan hedeflerine yönelik noktalar içeriyor, İsrail’in Gazze’ye askerlerini göndermesine ilişkin noktaları: Roket atışlarını durdurmak ve Sina’dan Gazze’ye sızdırılan silahların önünü kesmek.

İsrail, mutlulukla ateşkesi kabul etmeliydi, hem de kötünün iyisi olarak değil, gerçek iyi seçenek olarak. İsrail, kana susamış, zalim savaşını devam ettirmek isteyen algısından kaçınmalıdır. Şu ana kadar Gazze’de oldukça büyük hasar yaratıldı. Yüzlerce masum insan öldürüldü, Cuma günü itibari ile ölenlerin 800 kişiye ulaştığı söyleniyor, İsrail Savunma Birliklerine göre 200’ü Hamas militanı.

İsrail yüzlerce evi ve Gazze’nin altyapısını yerle bir etti, başlamak için oldukça kötü bir nokta. Bu hasarı tamir etmek yıllar alacak.

İsrail bu savaşı devam ettirmekle daha büyük riskler alıyor. Bir şekilde, uluslararası kamuoyundan onlarca Filistinlinin öldüğü UNRWA okul bombalaması konusunda çok büyük tepki çekmemeyi başardı. İsrail’in buna benzer veya daha kötü bir olay olması durumunda uluslararası eleştiriye göğüs germesi oldukça zor. Eğer olursa, İsrail’in müttefikleri ve İsrail’in Hamas’ı yok etme çabasına gizlice destek verenler bile(bazı Arap devletleri gibi) sırtlarını döneceklerdir.

Şimdi İsrail Lübnan’da yaptığı hataları tekrarlama riskini de alıyor. Bir ateşkes anlaşmasına varıldıktan sonra, İsrail ABD’nin de desteğini alarak anlaşmayı bir gün bekletmiş, bu gün süresince çatışmalar devam etmiş onlarca İsrail askeri gereksiz çarpışmalarda hayatını kaybetmişti.

İsrail’in on iki günlük savaşta elde edemediklerini daha iki üç gün veya bir hafta bile savaşsa başaracağı şüphelidir.  İsrail çılgına dönmüş bir adam imajı yaratmıştır. Hamas, Hizbullah ve belki de İran’ın, İsrail’in sabrını denemeyin mesajını alacağı umutları ile bu şekilde davranılmıştır.

İsrail, haklı savaşını ve kuvvetli sınırlar konusundaki kararlılığını kuvvetli kamuoyu desteği ile göstermiştir.

Bu savaştan kaçınması için yeterli bir güç olmalı. Ve işe yaramazsa, yeni savaşlar açma seçeneği her zaman mevcut.

Yossi Melman
Haaretz Gazetesi
11 Ocak 2009
Çeviri: Elda Sevevi