İsrail: Sivil ölümlerini engellemek için elimizden geleni yapıyoruz

Dünya
14 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail Ordusu, Gazze’de operasyonlarına devam ederken, ilk kez 2. Lübnan Savaşı’nda uyguladıkları, sivillere o bölgeyi bombalamaya hazırlandıklarını belirtilen bildiriler atmaya devam ediyor.

İsrail Ordusu cumartesi günü Gazze’ye düzenlediği ağır hava bombardımanı öncesinde saldırının şiddetleneceğini bildiren bildirileri helikopterlerden attı. Gazze üzerinde atılan broşürlerde Arapça “İsrail Ordusu Gazze sakinlerine karşı değil, Hamas ve teröristlere karşı çaba sarf etmektedir. Emirlerimizi dinleyerek güvende kalın.” yazmaktaydı.

Pazar günü, İsrail uçakları yeni bildiriler dağıtarak Gazze sakinlerinden acil olarak Hamas militanlarının yerlerini söylemelerini isteyip, kendilerine ulaşabilecekleri telefon numaraları belirtti. Bildiride “Bizi aşağıdaki numaralardan, bölgenizde bulunan roket rampalarının, depoların, tünellerin ve teröristlerin yerlerini bildirmek için arayabilirsiniz.” yazmakta, arayanların kimliklerinin açığa çıkartılmayacağına söz verilmekteydi.

Buna rağmen bir Filistinli sağlık memuru, pazar günü ölen, içinde Gazze yakınlarındaki evlerine tank şarapnelinin isabet etmesiyle ölmüş olan aynı aileden dört kişinin de bulunduğu, 21 kişinin çoğunluğunu sivillerin oluşturduğunu belirtti.

Bu arada İsrail Ordusu, Hamas militanlarını sivil kıyafetler giydiğini ve kalabalık yerleşim yerlerinde faaliyet göstererek sivilleri tehlikeye attığını ifade etti.