Meretz’in ilk savaş karşıtı eylemi

Cumartesi gecesi Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı önünde düzenlenen ‘Barış Şimdi’ eylemine Meretz milletvekilleri de katıldı

Dünya
14 Ocak 2009 Çarşamba

Barış Şimdi (Peace Now), iki hafta önce başlamış olan Gazze Operasyonu için ilk eylemini Cumartesi gecesi Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı’nın önünde gerçekleştirdi. Eylem, önceleri online bir kampanyayla ateşkes çağrısı yapan organizasyonun duruşunda bir yön değişikliğine işaret etti.

Başladığında operasyona anlayış gösteren Barış Şimdi, savaşın altıncı gününde ateşkes çağrısı yapmaya başlamıştı. “Ateşkes çağrıları ordu karşıtı değil” diyen Barış Şimdi Genel Sekreteri Yariv Oppenheimer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sürmemesi gereken bir operasyonda askerlerin yaşamlarını yitirmelerini istemiyoruz. Sol, çatışmaların en başında bölünmüştü. Ancak Gazze’de yıllarca kalmak ya da şimdi çekilmek arasında seçim yapmak gerektiğinde, neyi desteklediğimiz açık.”

Yürüyüşe katılan 600 kadar kişinin arasında, operasyon başladığından beri eylem yapan çok sayıda anti-Siyonist Hadash eylemcisi de bulunuyordu. Hadash eylemcileri, eylemlerinin bir parçası olan Filistin bayraklarını bu eyleme getirmemeleri yönündeki ricayı kabul etti. Hadash milletvekili Dov Khenin ve Arap milletvekilleri daha önce de birçok eyleme katılırken, cumartesi günkü yürüyüş Meretz milletvekillerinin katıldığı ilk eylem oldu.

Meretz lideri Haim Oron, eylemde şunları söyledi: “Hamas’ın ateşkesi bozması üzerine operasyonun başlatılmasını desteklediysek de, şimdi ‘yeter’ diyoruz. Hemen ateşkes ilan edilmeli. Arap Birliği’nin şemsiyesi altında bir barış anlaşmasına varabilmek için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Yalnızca bizlerle Filistinliler arasında varılacak bir anlaşma terörü durdurabilir.”

Meretz, güvenlik kurulunun operasyona devam etmek üzere Cuma günü aldığı kararı eleştiren bir açıklama yayınladı. Açıklamada, Gazze Şeridi’nde kalmanın İsrail’in çıkarlarına karşı olduğu, her iki taraf için de kayıplara ve uluslararası desteğin azalmasına sebep olacağı vurgulandı.