Obama'dan Ortadoğu mesajları

ABD’nin yeni Başkanı Obama, Gazze’de yaşananların, Amerika’nın Ortadoğu’da kalıcı çözüm için acilen harekete geçmesi gerektiğinin göstergesi olduğunu belirtirken, İran sorunun da yeni dönem için kendisini bekleyen en büyük sorunlardan birisi olduğunu belirtti

Dünya
14 Ocak 2009 Çarşamba

Amerika’nın yeni Başkanı Barack Obama, yaptığı bir açıklama ile göreve gelmesiyle birlikte Ortadoğu sorununa ilişkin çözüm önerileri arayışına gireceğini belirtti. Obama, Gazze’de yaşananların, Ortadoğu’da kalıcı barış için çalışmalara erken başlamasının gerekliliğine işaret ettiğinin altını çizdi.

Amerikan ABC kanalında yaptığı açıklamada Obama, barış yolundaki çalışmalarına erken başlamasının önemine değindi. Obama yaptığı açıklamada kendisinin, çok fazla beklemeksizin ve özellikle de başkanlığının ilk döneminde barış girişimlerinde bulunmasının oldukça önemli olduğunu ve bunun da nedeninin, barış görüşmelerinin politik zorlukları karşısında tarafların, kendilerini adil ve hakkaniyetli bir sonuca yönlendirecek bir üçüncü tarafa ihtiyacı bulunması olduğunu dile getirdi.

Obama, hem Filistin hem de İsrail tarafında yaşanan sivil kayıpların ise son derece üzücü olduğunu belirtti. Obama ayrıca “Bu olaylar beni yıllarca yaşanan bu çözümsüzlüğü sona erdirme konusunda daha da azimli hale getiriyor” dedi.

Obama yaptığı açıklamaları, İran’a karşı olan politikalarını değiştireceği ve yeni politikalarının İran halkına daha saygılı ve İran liderlerinden daha büyük beklentileri vurgulayacak nitelikte olacağı şeklinde sürdürdü. Obama İran konusunda, İran’ın Lübnan’daki Hizbullah hareketine verdiği destek ile nükleer madde zenginleştirmesinin kendisini bekleyen en büyük mücadelelerden biri olduğuna değindi.

Barack Obama ayrıca, İran konusunda da Bush’tan farklı bir politika izleyeceğini ve İran konusundaki politikasının öncelikle diyalog yollarını deneme olacağının altını çizdi.

Yeni Başkanı, bundan önce yaptığı açıklamalarda, İran’ın nükleer programını durdurması karşısında İran’a birtakım ekonomik teşvikler sunmaya hazır olduğunu fakat İran’ın anlaşmaya yanaşmaması halinde bu ülkeye uygulanan ambargoların ağırlaştırılması yoluna da gideceğini belirtmişti.