Ateşkes çabaları devam ediyor

İsrail’in Gazze Operasyonu yoğunlaşan diplomatik temaslara rağmen devam ediyor. Hava harekâtının yanı sıra kara harekâtının da hız kazandığı operasyonda üçüncü haftaya girildi. Filistinliler arasında hayatını kaybedenlerin sayısı bine yaklaşırken, Gazze şehrinde yıkımın çok büyük olduğu vurgulanıyor. Uzmanlar, şimdi ateşkesin sağlanması durumunda bile Gazze’nin eski haline gelmesinin yıllar süreceğini belirtiyor

Dünya
14 Ocak 2009 Çarşamba

İsrail Ordusu’nun Gazze topraklarında Hamas’a yönelik düzenlediği operasyon üçüncü haftasına girerken bölgede patlamalar hız kesmiyor. Hafta sonunda hava kuvvetlerinin düzenlediği ağır hava harekâtının ardından, yedek askerlerden oluşan kara birliklerinin Gazze içlerinde ilerlediği ancak Gazze merkezine henüz ulaşamadığı belirtildi. Zaman zaman, insani yardım konvoylarının bölgeye girişlerini sağlamak için birkaç saatliğine bile ilan edilen ateşkes sırasında bile bölgedeki ateşin son bulmadığı belirtildi. 

Filistinli sağlık görevlileri, 27 Aralık’tan bu yana devam eden çatışmalarda Gazze Şeridi’nde 925 kişinin öldüğünü, bu can kayıplarının yaklaşık 400’ünü kadın ve çocukların oluşturduğunu belirtiyor. Yaralı sayısının ise üç bin beş yüzün üzerinde olduğu açıklandı. Bu süre zarfında onu asker, üçü sivil on üç İsraillinin öldüğü kaydediliyor.

İsrail ise operasyonlarda fosfor bombası kullanıldığı iddialarını reddetti. NTV’nin sorunlarını yanıtlayan İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev operasyonun amacının ülkenin güneyindeki insanların güvenliğini sağlamak ve Hamas’ın yeniden silahlanmasını önlemek olduğu vurgularken, fosfor bombası konusundaki iddiaları da yanıtladı. Regev, “İsrail Ordusu batı ordularının standartlarında silahlar kullanıyor,” diyerek operasyonda kullanılan silahların NATO ülkeleri ordularında kullanılan silahlar olduğunu bir kez daha vurguladı.

 

Ateşkes için diplomatik temaslar sürüyor

Mısır, İsrail’in BM Güvenlik Konseyi’nin Gazze ile ilgili aldığı karara uymasını istemek için bu ülkenin Kahire Büyükelçisi’nin Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi.

Bu arada Mısır’ın resmi haber ajansı, Gazze’de çatışmaların durması için Hamaslı yetkililerden oluşan heyetle yapılan görüşmelerde gelişme kaydedildiğini duyurdu. Mısır’ın istihbarat şefi Ömer Süleyman ile Hamas heyeti arasında yapılan görüşmelerin “olumlu” geçtiğini belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas ise, İsrail’in, Gazze Şeridi’ndeki çatışmanın durması için Mısır’ın girişimiyle yapılacak ateşkes anlaşmasını kabul etmek zorunda olduğunu dile getirdi. Abbas, Kahire’de düzenlediği basın toplantısında, İsrail’in ateşkesi kabul etmemesi durumunda savaşın sorumluluğunu üstüne alması gerektiğini belirterek, Gazze’ye uluslararası güç konuşlandırılması çağrısında bulundu. Abbas, ayrıca Gazze’nin yönetimini elinde tutan Hamas’ın, çatışmanın durdurulması için “tereddütsüz” bir anlaşmaya varabilmesini umduğunu sözlerine ekledi. Hamas ise Gazze’ye uluslararası gözlemci veya yabancı askeri birlik yerleştirilmesini istemediğini açıkladı. Bu arada İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, verdiği haberde Hamas’ın Gazze sınırına Mısır güçleri ile beraber Türk birliklerinin yerleştirilmesine sıcak baktığı açıkladı. Verilen haberde Hamas yetkililerinin “Türkiye’ye ve Müslüman bir ülke olarak oynayacakları role güveniyoruz” sözlerine yer verildi.

Bölgede ateşkesin sağlanması için uluslararası diplomatik çabalar ise da sürüyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İsrail ve Batı Şeria’da temaslarda bulunacak. Ortadoğu Dörtlüsü’nün Temsilcisi Tony Blair de Kahire’de Mısırlı yetkililerle bir araya gelecek.

İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ise yabancı basında verdiği bir demeçte, İsrail’in Hamas’ı yok etme hedefine ulaşıp ulaşılmadığının sorulmasına karşılık, hiçbir zaman böyle bir hedef peşinde koşmadıklarını, yalnızca bu örgüte ağır bir darbe vurduklarını bildirdi. Hamas’ın İsrail’i tanımadığını, bu nedenle bu örgütle mücadelelerinin operasyonlar sona erdikten sonra da süreceğini vurgulayan Livni, Gazze Şeridi’ndeki durum hakkında yardım kuruluşlarıyla da görüştüğünü, asıl sorunun yardımın bölgeye sokulması değil, Gazze kentine ulaştırılması olduğunu, bunun için de bir çözüm yolu aradıklarını kaydetti.

BM’ye ait bir okulun İsrail ordusu tarafından vurulmasıyla ilgili olarak da Livni, bunun bir hata olmadığını, Hamas üyelerinin her zaman aynı yöntemi kullanarak okullardan İsrail askerlerine ateş ettiklerini, askerlerin de buna karşılık verdiklerini anlattı. Livni, “Abbas ile barış sürecini ve Hamas’a karşı savaşımızı sürdüreceğiz. Hamas ne denli zayıf olursa Abbas o denli güçlenir” diye konuştu.

İran, Hamas’ı ateşkes kabul etmemesi konusunda uyardı

Hamas’a baskı uygulayan İran, Mısır’ın İsrail’le ateşkes anlaşmasını teklifini kabul etmemesi konusunda uyardı.

İsrail gazetelerinden The Jerusalem Post Gazetesi’ne açıklamada bulunan bir yetkili, Şam’ı ziyaret eden iki İranlı yetkilinin Hamaslı liderleri ateşkesi kabul etmeme konusunda uyardığını bildirdi.  Uyarılar, Mısır İstihbarat Örgütü Başkanı Ömer Süleyman ve Hamaslı yetkililerin Kahire’de Gazze’deki çatışmayı sona erdirmek için toplanması üzerine geldi. 

İranlıların nükleer planlarından ilgiyi başka yöne çekmek için İran’ın İsrail’e roket atma konusunda Hamas’ı teşvik etmekle suçlayan Mısırlı yetkililer, bu çatışmanın İran’a yaradığını söylediler. 

Mısırlı politika analisti Magdi Khalil, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki savaştan sorumlu olduğunu söyledi.  Hamas’ın 2007’den itibaren kontrolü ele geçirmesinden bu yana bölgeyi cehenneme çevirdiğini söyleyen Khalil, insanların hacca gitmesini bile engellediklerini sözlerine ekledi. Khalil, Hamaslıların sorunu Gazze bölgesini Mısırlılara devrederek çözmek istediklerini, Hamas’ın Mısır’ın milli güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve Filistinlilerin devlet olma hayalini de mahvettiğini söyledi.