Ateşkes çabaları devam ediyor

İsrail’in Hamas’a yönelik operasyonu üçüncü haftasına girdi. İsrail Hava Kuvvetleri yoğun bombardımanına devam ederken, kara kuvvetleri de Gazze sokaklarında Hamas militanlarıile çatışmalara giriyorlar. Filistinlilerin kayıplarıbine yaklaşırken, Filistinli sağlık ekipleri yaralısayısının 3.500’ün üzerinde olduğunu açıkladı.

Şalom
14 Ocak 2009 Çarşamba

Saldırılarda, Gazze’nin altyapısının da artık çok büyük hasar gördüğü belirtilirken, uzmanlar ateşkesin sağlanmasının ardından bile Gazze’nin eski haline dönmesinin yıllar süreceğini dile getirdiler

Gazze’de kayıpların artması, ateşkesi sağlamak için gerçekleştirilen uluslararası diplomasi trafiğini de arttırdı. Kahire merkezli görüşmelerde Mısır ve Hamas yöneticilerinin ateşkes konusunda ilerleme sağladıkları bildiriliyor. Hamas’ıdesteklediği bilinen İran, Hamas’ıMısır’ın önerdiği ateşkesi kabul etmemesi konusunda uyardı.

‘Fosfor Bombası kullanmıyoruz’

İsrail Ordusu, Gazze’de operasyonlarına devam ederken, sivillere bölgeyi bombalamaya hazırlandıklarınıbelirten uyarıcıbildiriler atmaya devam ediyor. Bu arada İsrail Hükümet Sözcüsü Mark Regev, fosfor bombasıkullandıklarıyönündeki iddialarıda yalanladı. NTV’ye konuşan Regev, “Kesinlikle batılıülkelerin ordularının kullandığıstandartlarda silahlar kullanıyoruz” dedi.

Obama’dan ilk açıklama

20 Ocak tarihinde Başkanlık koltuğunu George Bush’tan devralacak olan ABD’nin yeni Başkanı Barack Obama, Ortadoğu ile ilgili ilk açıklamasınıyaptı. Göreve gelmesiyle birlikte Ortadoğu sorununa ilişkin çözüm önerileri arayışına gireceğini belirten Obama, Gazze’de yaşananların, Ortadoğu’da kalıcıbarış için çalışmalara erken başlamasının gerekliliğine işaret ettiğinin altınıçizdi.

İran konusuna da değinen Obama, İran’ın Lübnan’daki Hizbullah hareketine verdiği destek ile nükleer madde zenginleştirmesinin kendisini bekleyen en büyük mücadelelerden biri olduğuna belirtti.