Esin Acıman’la “Kadın, Erkek ve İlişkiler” üzerine…

Toplum
7 Ocak 2009 Çarşamba

Eddy ANTER

“Erkek Doğmak Adam Olmak” adlı son kitabı Remzi Kitapevinden çıkan Esin Acıman, aralık ayı içinde, Hillside City Club İstinye’de kadın, erkek ve ilişikler üzerine, belli ki arkası gelecek olan bir seminer verdi. Yer yer soru cevap şekline dönüşen hararetli konuşma sırasında Acıman, terleten dinleyiciler olmasına rağmen, deneyimli psikolog-yazar kimliğiyle, hepsinin üstesinden geldi.

“Tüketirken keyif ver, tükenirken ise keyif al” diyen Acıman, “Ben sensiz yapamam, yaşayamam” ifadesi kullanan sevgi nesnelerimizden kaçınmamızı öğütlüyor. “Bu anlatılan sevgi değil ihtiyaçtır, asalak duruştur” diye ekliyor. “O, güç varlığınızdan faydalanmaya çalışan bir gölgedir,” diyor. “Hiçbir zaman bir elmanın ikinci yarısını aramayın,  farklı elmayı bulun ve aynı sepete girin,” diye tavsiye ediyor.

Erkek avcıdır. Kadın arzulanmak, kendini her yaşta yine ve yeniden kadın gibi hissetmek ister; orta yaş erkeğinde “işim bitti” sendromu başlarken kadın sadece “bedeninin görüntüsünü” sorgular… Dedikleri arasındaydı.

“Cinselliği bilen erkek kadınlar için makbuldür, oysa cinselliği bilen deneyimli kadın, bazı erkekleri huzursuz eder,” diyor. Kadın: “Bu kadar deneyimli, çapkın bir erkek beni beğendi ve yeni kraliçesi yaptı” diye düşünürken, erkek aynı doğrultuda düşünmeyebilir, diye devam ediyor.

Kadınlar, bir süre sonra erkeklerini değiştirmeye çalışır, bir şekle, tercihen içindeki erkeğe benzetmeye uğraşır. O erkek de, genelde babadır. Koruyucudur, kurtarıcısıdır, yatakta, evinde, işinde gücüdür. Ancak insanlar değişmez, değişen davranışlardır diye söz eden Acıman, erkeklerden laf açıldığında, içlerindeki kadını keşfeden erkek için “Adam olan” diye bahsediyor. O kişi de, annedir. “Annesini seven bir erkekten de iyi koca olur, çünkü o erkek, kadını anlar, sever, kendi duygularıyla barışıktır, kendi zaaflarına açıktır, korkunca ağlar, çaresizliğini dile getirir,” diyor.

Kendi şiirlerinden de örnekler veren Acıman, “Aslen sevmek bir adamı, aslını sevmektir,” diyerek alkışlar eşliğinde konuşmasına son verdi.  Ardı ardına gelen heyecanlı sorulardan dolayı, seminerin süresi bir saat daha fazla yakın uzayınca, Esin Acıman bir dahaki sefere “ilişkiler ve aldatmalar” üzerine konuşacağına söz verdi. Ayakta dahi durulacak yerin kalmadığı ilk geceden sonra, yerinizi şimdiden ayırmanızı tavsiye edeceğim.