kısa kısa...

Dünya
7 Ocak 2009 Çarşamba

Bernard Levy, Belçikalı İslami grubun hedefi

Belçika gazetelerinden La Derniere Heure, Fransız Yahudi filozof Bernard Henri-Levy’nin, Belçika kaynaklı bir İslami grubun hedeflerin arasında yer aldığını haber verdi. Haberde, Henri-Levy’nin yanı sıra Avrupa’da tanınan toplam altı Yahudi’nin grup tarafından, öldürülmesi için hedef gösterdiği belirtildi. Listenin, grubun lideri Abdelkadir Belliraj’ın tutuklanmasının ardından oluşturulduğu ve yapılan baskınlarda üyelerden birinin evinde bulunduğu açıklandı. Hedef listesinde yer alan diğer isimler ise, bir televizyon program yapımcısı Josy Eisenberg, Belçika Yahudi Cemaati Lideri Simone Susskind, avukat Markuz Pardes, Belçikalı yazar Claude Bologne ve La Derniere Heure muhibiri Edmond Blattche yer alıyor.

Adolf Eichmann’ın mahkeme kayıtları internette

2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımının baş aktörlerinden biri olan Adolf Eichmann’ın yakalandıktan sonar İsrail’de yargılanmasına dair tüm belge ve kayıtlar, İsrail Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde yayınlanmaya başladı. İbranice olarak yayınlanan kayıtlar, Eichmann’ın Kudüs Mahkemesi’nde görülen dava kayıtlarının yanı sıra yargılama sürecinde kanıt olarak kullanılan ek belgeleri de içeriyor.

İsrail’e dönen Yahudilerin sayısında rekor kırıldı

2008 yılında İsrail’e dönen Yahudilerin sayısında rekor kırıldığı belirtildi. Sona eren yıl içinde İsrail’in uyguladığı ‘Yahudiler ve Akrabaları için Geri Dönüş Yasası’ kapsamında yaklaşık dokuz bin kişinin ülkeye geri döndüğü, bu sayının bir evvelki yıla oranla yüzde elli fazla olduğu açıklandı.

Ancak 2008 yılı içinde İsrail’e yönelik yeni göçlerin ise yüzde yirmi beş oranında düştüğü vurgulandı. 2007 yılında göç edenlerin sayısı yirmi bini bulurken, geçtiğimiz yıl göç edenler on beş bin civarında kaldı.

Boston Celtics, Holokost Müzesi’ni ziyaret etti

NBA’in şampiyon takımlarından Boston Celtics, Washington’da yapacakları bir karşılaşma öncesinde burada bulunan Holokost Müzesi’ni ziyaret ettiler. Ziyaret, takımın ‘gard’ oyuncularından Ray Allen tarafından organize edildi. Takım Koçu Doc Rivers yaptıkları ziyaretin inanılmaz olduğunu belirterek “gözlerinin açılmasına neden olduğu” dile getirdi.