Hamas liderleri kendilerini korumak için sivil halkı kullanmış

Dünya
7 Ocak 2009 Çarşamba

Hamas kaynaklarının CNN’e verdiği bilgiye göre İsrail Pazar günü Hamas’ın askeri kanat liderlerini öldürdü.  İzzettin Al Kassam süvarilerinin liderleri Hüsam Hamdan ve Muhammed Hilu güney Gazze’de bulunan Khan Yunus kampına yapılan hava saldırısı sonucunda öldüler. İsrail askeri birlikleri iki Hamas liderinin daha peşinde olduklarını açıklar iken kim olduklarına dair bilgi vermediler.

İsrail Savunma Kuvvetleri Hamdan’ın Güney İsrail’de Beer Şeva ve Ofakim’e kadar ulaşan uzun menzilli roketleri atmakla sorumlu olduğunu açıkladı.  Hilu’nun da Hamas özel birlikleri komutanı olduğu ve onun da uzun menzilli roketlerden sorumlu olduğu belirtildi.

Kuzey Gazze’den füze fırlatmakla sorumlu tutulan ve Hamas komando birlikleri üyesi Muhammed Şalpok da İsrail birlikleri tarafından öldürüldü. Geçtğimiz hafta İsrail Hamas’ın askeri lideri Nizar Rayan’ı hedeflemiş ve öldürmüştü. Rayan’ı hedefleyen operasyon esnasında yirmi kişinin öldüğü biliniyor.

49 yaşındaki Rayan, Hamas’ın en üst düzeydeki beş karar vericileri arasında idi. İslam hukuku profesörü olan Rayan’ın grubun askeri kanadına yakın olduğu biliniyordu. Gazze’de İsrail’e karşı saldırılara bizzat katılmasından ötürü takdir görüyordu. Rayan, kendi oğullarından birini Ekim 2001’de intihar saldırısına göndermiş ve Gazze’de iki İsraillinin ölümüne neden olmuştu.

Rayan ölümünden bir gün önce Hamas televizyonuna çıkmış ve Allah’ın kendilerine zafer vaat ettiğini söylemişti.

İsrail ordusu Hamas liderlerinin evlerinin silah ve füze deposu olarak da kullanıldığını, Rayan’ın evininin vurulması ile muhtemelen silah depolarının dolu olmasından dolayı yeni patlamaların tetiklendiğini belitti.

İsrail Savunma Bankalığı, Rayan’ın evini yok etmeden önce telefon ile arandığını ve saldırı öncesi uyarı ateşi yapıldığını belirtti.

İsrail geçmişte de birçok defa Hamas liderlerini hedef almış, son altı aydır süregelen ateşkes nedeni ile bu uygulamasına ara vermişti.

Hamas’ın birçok lideri İsrail tehdidinden saklanarak kaçarken Rayan açıkça İsrail’e karşı gelmesi ile tanınıyordu.  İsrail’in sivil ölümlerinden kaçındığını bilen Rayan, terörist liderleri korumak için kalabalık sivil grupları aranan Hamas liderlerinin evlerine davet ediyordu. İsrail’e bu evlerin içi sivil halk dolu iken meydan okuyordu.