Dünya ateşkesi bekliyor

İsrail’in Hamas’a karşı giriştiği operasyon kara harekâtıyla genişlerken dünya acil bir ateşkesi bekliyor. Çatışmalarda sivil kayıpların sayısı artarken, çockların öldürülmesi tüm dünyada ve Türkiye’de büyük tepki çekti. Birleşmiş Milletler verilerine göre 500’ü aşkın ölünün dörtte biri sivil. Yaralı sayısı ise iki binden fazla… Ayrıca Gazze'nin kuzeyinde dört İsrail askerinin "dost ateşi” yle öldüğü belirtildi. Mısır sınır kapılarını halen kapalı tutuyor.

Dünya
7 Ocak 2009 Çarşamba

Arap hükümetleri Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilere, İsrail kara saldırılarından korumayı amaçlayan "dengeli" bir ateşkes kararı alınması çağrısında bulundu

27 Aralık Cumartesi günü başlayan operasyon şiddetleniyor. Gazze'nin merkezindeki Bureyj mülteci kampında görev yapan sağlık yetkilileri, İsrail tanklarının beş sivili öldürdüklerini bildirdi. İsrail ordusu geçen Cumartesi kara saldırısının başlamasından bu yana, en az 130 Filistinli militanı öldürdüklerini açıkladı. Filistinli bir sağlık görevlisi ise kara harekâtının başladığı 3 Ocak gününden bu yana 70 sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi. Tüm dünya kamuoyu, sivillerin özellikle çocukların hayatını kaybetmesini kınarken, liderler iki tarafta da sivil halkın acılarının ve kan dökülmesinin durdurulması için ateşkes çağrısında bulundu

Gazze’de sivillerin yaşam koşulları çok zorlaştı

Gazze sakinlerinin yaşam koşulları da iyice kötüleşiyor. Yakıt, gıda, su ve buğday stoklarının iyice eridiği belirtiliyor. Birleşmiş Milletler, bir milyon kişinin elektriksiz kaldığını ve çok sayıda kişinin ciddi açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.  Gazze'nin en büyük hastanesi El Şifa'da görev yapan iki batılı doktordan biri olan Norveçli Doktor Mads Gilmert, dün çok sayıda ağır yaralı kabul ettiklerini söyledi. Gilbert BBC'ye yaptığı açıklamada "Malzememiz olmadığı için insanlar ölüyor. Tüm ameliyathanelerimiz dolu. Dün bir ameliyathanede iki hasta ameliyat ettik. Bu tam bir felaket." dedi. 

Bu arada Hamas’ın füzelerinin menzilleri de genişledi. Pazartesi sabahı Tel-Aviv’in 30 kilometre yakınına düşen bir Grad roketi üç aylık bir bebeğin yaralanmasına neden oldu. Pazartesi günü İsrail’in güneyindeki Aşkelon, Aşdod, Sderot, Ofakim ve Be’er Sheva’ya düşen roket sayısı 40’ı buldu. Aşdod’a düşen füzelerden biri bir anaokuluna düşerken, okulun önceden boşaltılmış olması can kaybını önledi. Hamas operasyonun başından beri günde ortalama 50-60 füzeyi sivil yerleşimlere atıyor. Bu saldırılarda dört kişi hayatını kaybetti, onlarca sivil yaralandı.

Sivilleri hedef almadığını savunan İsrail ise Hamas'ı sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor. İsrail ilaç ve gıda yardımı taşıyan 80 kamyonun Gazze'nin güneyinden bölgeye girişine izin verildiğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü A. Leibowitz operasyonun başından beri Gazze’ye 450 tır gıda ve ilaç yardımı yaptığını açıkladı ve Hamas’ı yardımları halka ulaştırmamakla suçladı. Mısır’ın sınır kapılarını kapalı tutması nedeniyle tüm yardımlar İsrail üzerinden Gazze’ye ulaşıyor. İsrail ayrıca on iki Filistinli yaralının tedavi için ülkesine kabul ettiğini açıkladı. Türk Sağlık Bakanlığı’nın, Filistinlinin acil ihtiyaçları doğrultusunda belirlediği 13 tonluk tıbbi yardımı da Gazze Şeridi’ne iletildi. Türkiye’nin sağlık yardımları, İsrail’e Ben Gurion havalimanına THY kargo uçağıyla getirildi. Salı sabahı erken saatlerde Kerem Şalom Geçiş Noktası’na gelen yardım paketi, bekleyen diğer ülke yardımlarıyla birlikte saat 10.00’da Filistin tarafına aktarıldı. İsrail makamları da Türk yardımlarının Gazze’ye iletilmesinde gereken kolaylığı gösterdi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert'in Sözcüsü Mark Regev, Hamas'ın yeniden silahlanmasını önleyici koşulları içermeyen bir ateşkesi kabul etmeyeceklerini söyledi.

İsrail'in Gazze'de ateşkes sağlanması için öne sürdüğü ana şartlar konusunda açıklamada bulunan Regev, "Hamas'ın silahlanmasının önlenmesi, her türlü yeni sükûnet sağlayıcı anlaşmanın vazgeçilmez esasıdır. Bu bir çeşit yap ya da boz meselesidir" dedi.

Regev bunun, Olmert'in, Gazze'de hızlı bir ateşkes sağlanması amacıyla İsrailli ve Filistinli liderlere toplantı çağrısında bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile yaptığı görüşmede verdiği ana mesaj olduğunun altını çizdi.

Hamas'ın, Kahire'nin girişimiyle daha önce sağlanan altı aylık ateşkesi, Mısır-Gazze sınırının altından geçen tüneller vasıtasıyla Gazze Şeridi'ne silah kaçırmak için kullandığını öne süren Regev, "Hiçbir şart altında, Hamas'ın TelAviv'in eteklerini vurması için füzelerinin menzilini 60 kilometreye çıkarmasına imkân sağlayacak yeni bir sükûnet sağlayıcı ateşkese razı olmayacağız" diye konuştu.

Öte yandan, İsrailli yetkililer de yaptıkları açıklamalarda İsrail'in, gelecekte yapılacak bir ateşkesi izleyen gözlemciler yerine, Mısır-Gazze sınırında görev yapacak ve Hamas'ın yeniden tüneller vasıtasıyla silah kaçakçılığı şebekesi kurmasını engellemeye odaklanacak bir uluslararası misyon istediklerini belirtti.İsrail tankı yanlışlıkla kendi askerini de vurdu

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde bir İsrail tankından yanlışlıkla açılan ateşte dört askerin öldüğünü bildirdi.

Ordunun açıklamasında, İsrail askerlerinin işgal ettiği binaya açılan topçu ateşinde dördü ağır 24 İsrail askerinin de yaralandığı belirtildi.

İsrail’in Gazze Şeridi’ne gerçekleştirdiği saldırıların hazırlığının günler öncesinden yapılmaya başlandığı açıklandı. İsrail Ordusu Sözcüsü Avi Benayahu, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail askerlerinin bir buçuk yıldır maket bir kentte tatbikat yaptıklarını belirtti.

Negev Çölün’deki Tsehilim askeri üssünde bulunan bir “Gazze kenti modeli”nde, İsrail askerlerinin uzun süredir harekâtın planını yaptıkları belirtiliyor.

İsrail kara kuvvetleri, hafta başındaki hedefini Gazze’nin doğusundaki Sajaiyeh mahallesi olarak belirledi. Yoğun tank ateşinin hedefi olan Sajaiyeh ve çevresindeki mahallelerin uzun süredir Hamas’ın kalesi olduğu biliniyordu. Özellikle operasyonun başlamasından sonra belli başlı Hamas hedeflerinin vurulmasının ardından hareketli roket atma rampaları bu yörede yoğunlaşmıştı. İsrail güvenlik güçleri Sajaiyeh’in kontrol altına alınmasının ardından, Gazze’den İsrail topraklarına atılan roketlerin sayısında dikkate değer bir azalma olduğunu vurguladı.

Kara harekâtının daha da genişletilmesi halinde, İsrail burada eğitim gören on binlerce askerini daha Gazze sokaklarına salacak. İsrail ordu sözcüsü, askerlerin hedeflerin bulunduğu sokakları çok iyi bildiklerini belirtti.