Nat Holman

“Bay Basketbol” olarak da bilinen Nat Holman, basketbolun bilinen en önemli oyuncuları, koçları ve oyunun mucitleri arasında yer alır. 1950 yılında, “oyun”a yaptığı hizmetler ve oyunculuktaki başarıları dolayısıyla, ilk yarım yüzyılın en iyi takımına seçilmiştir. Aynı törende 1900-1950 yılları arasında oyunculuk yapmış en iyi 3. oyuncu ödülüne de layık görülmüştür

Spor
7 Ocak 2009 Çarşamba

ALP ALKAŞ


Holman, 1919 yılında, henüz 23 yaşındayken, ABD’nin en genç kolej takımı koçu oldu. 1960’a kadar City College of New York(CCNY)’un koçluğunu yapan Holman bu süre içerisinde sadece üç yıl boyunca bu göreve ara verdi. Bu otuz sekiz yıl içerisinde, Nat Holman’ın takımları, 422-188 gibi bir derece yakalayıp başarılması çok güç olan %69,1’lik bir galibiyet oranı yakaladı. Aynı zamanda, 1949-1950 sezonundaki CCNY takımı, Nat Holman liderliğinde Kolej Ligi Şampiyonluğu(NCAA Tournement) ve National Invitational Tournament’ı kazanarak, ABD Kolej basketbolunun “Grand Slam”ini gerçekleştirmiş olan ilk ve son takımı olmayı başarmıştı.

Holman 1920 ve 1921 yıllarında CCNY’de koçluk yaparken, hafta sonlarında profesyonel olarak New York Whirlwinds takımında basketbol oynamaktaydı. 1921 sezonunun sonunda efsanevi orijinal Celtics kadrosuna dahil olup, 1929 yılına kadar bu takımda profesyonel olarak oynamayı sürdürdü. Bu süreçte top hakimiyetiyle dikkatleri üzerine çeken “Holman”, bu alanın en iyileri arasında kabul edildi. Top hakimiyetinin yanında, skor üretebilme yeteneği ve set-shot’lardaki müthiş kabiliyeti ile de övgü alan Holman, oynadığı dönem boyunca Celtics takımının başarılması ve hatta inanılması güç 531-28’lik serisinin önemli parçalarından biri oldu.

Holman’ın oynadığı Celtics takımı basketbola “Center-Pivot” kavramını getiren takım olarak da bilinirdi. Bu Celtics takımının maçları bir basketbol dersi olarak görülüp pek çok kişi tarafından bu gözle seyredilirdi. “Give-and-go”(verkaç) ve Pivot ile hand-off(topu direk pivotun elinden alarak devam etme) gibi konseptler de bu takım tarafından izleyicilere sunuldu. 1926 yılında ABA(Amerikan Basketball Association)’a katılan Celtica takımı bu yeni ligde de Not Holman liderliğinde galibiyet üstüne galibiyet almaya devam etti. 1929 yılında ise orijinal Celtics takımı, “domine edilecek başka bir organizasyon kalmaması” gerekçesiyle dağıtıldı.

Holman ayrıca 1932 yılında düzenlen ilk Maccabiat Oyunları’na katılan ABD basketbol takımının oluşturulmasında da görev almıştır. 1949 yılında, İsrail milli takımın başına getirilen ilk Amerikalı koç olma hakkını da kazandı. Ülkede açılmasına öncü olduğu spor okulları ve spor klinikleri ile de basketbolun gelişimine çok önemli katkılarda bulundu. Benzer çalışmaları Japonya, Kore, Tayvan, Meksika, Kanada ve Türkiye’de de gerçekleştirdi.

Başarılı kariyer ve bütün bu çalışmaların sonucunda Nat Holman, 1965 yılında “Basketball Hall of Fame”e kabul edildi.