Sanatta kısa kısa...

7 Ocak 2009 Çarşamba

SSM’de “Kapılar ve Numaraları” Fotoğraf Sergisi

Sanatçı Emrah Günay’ın Mardin, İstanbul ve Paris’te çektiği fotoğraflar, Pınar Üner’in küratörlüğünde 07- 25 Ocak tarihleri arasında Schneidertempel Sanat Merkezi’nde sergileniyor. Üç farklı şehirde kapılar fotoğraflarından bir seçkinin yer aldığı sergide, değişik coğrafyaların farklı yaşam biçimlerine tanık olmak mümkün.

“Kapılar ve Numaraları” sergisi “kapı” teması üzerine yoğunlaşmış bir fotoğraf sergisidir. Merak uyandıran, her yere açılan, bir hanenin, içinde birçok insanın yaşadığı bir mekânın, ya da kimi zaman bireyin temsilcisi olan, her biri ayrı bir karaktere başka bir numaraya sahip olan kapılar, pek çok kavramı da içinde barındırırlar. Emrah Günay’ın fotoğrafları, bu kapı problemini farklı coğrafya ve bağlamlardan yeniden ele almaktadır. Sanatçı, her bir kapıya içinde yer aldığı şehir ve numarasıyla birlikte kimlik vermekte ve içerisi-dışarısı, ben-öteki, merkez-periferi gibi şimdiye değin sanatın gündemini işgal etmiş pek çok kavramı başka bir yönden ele almaktadır. 

Sergi, 07 Ocak Çarşamba saat 17.00-20.00 arasında gerçekleştirilecek bir kokteylle açılacak. Tel/faks:0 212 249 01

Galeri Apel Hamburg’da “Okuma Köşesi”  Türkiye’den Günümüz  Kitap Sanatı

Konulu sergileriyle dikkat çeken Apel’in son on yıllık geçmişinde, bazı sanatçılar defalarca kitap sanatına yönelik yorumlar sergilemişlerdir. Bu birikim paralelinde Galeri Apel, 2007 yılından itibaren, Frankfurt Kitap Fuarı “Konuk Ülke Türkiye”  kapsamında “okuma odası-bir köşe” başlığı altında bir sergi dizisi başlattı.

Öz kültürümüzden esinlenen sanatçıların, sabundan portakal kabuğuna, kalemlerden ışığa kadar çeşitlilik gösteren malzemelerle oluşturdukları çağdaş kitap yorumlarını içeren dizinin ilki, 2007 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı Türkiye Pavyonu’nda sunuldu. İkincisi 2007 sonunda Uluslararası Siena Kitap Fuarı (Terra Di Libri)  çerçevesinde Santa Maria Della Scala’da yer aldı. Türkiye’nin Konuk Ülke olduğu 2008 Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı için özel hazırlanan “Okuma Köşesi” Türkiye’den Günümüz Kitap Sanatı ise fuarın, her yıl Buch Druck Kunst’a ayrılan Book Art Square’de (kitap sanatı meydanı) sergilendi. Hamburg’da Museum der Arbeit’te 16-18 Ocak tarihleri arasında açılacak olan 6. Kuzey Almanya el baskısı Fuarı’ndan aldığı davet üzerine Galeri Apel yine  “Okuma Köşesi” başlığı ile yeni bir sergi hazırladı. Özellikle baskı teknik ve malzemelerinin de yorumlandığı bu sergiye katkıda bulunan sanatçılarımız: Aslımay Altay, Aydan Baktır, Azade Köker, Bahadır Yıldız, Bayram Candan, Can Göknil, Esma Paçal Turam, Raziye Kubat, Selma Gürbüz, Yücel Kale, Kurucu Koçanoğlu, Yıldız Şermet, Suzy Hug Levy.

Yazar J. Mario Simmel öldü

1970-1980 yıllarında her biri çok satan listesinde aylarca yer alan “Acı Yudum, Güneşten de Sıcak, Papaz Her Zaman Pilav Yemez, Bırakın Yaşasınlar, Aşk Dediğin Laftır, Yaşamak Ne Güzel, Hepimiz Kardeş Olacağız, Gökkuşağı” gibi kitapların yazarı Yahudi asıllı Avusturyalı J. Mario Simmel, 1Ocak 2009’da 84 yaşında Zug’da (İsviçre) öldü. Eserleri 39 dile çevrilen ve tüm dünyada 73 milyon satan yazar, aynı zamanda gazeteci ve senaristti. Hayatı boyunca başta Nazizm olmak üzere her türlü totaliter rejime ve savaşa karşı mücadele eden, demokratik haklar için savaşan Simmel, ailesinin büyük bölümünü İkinci Dünya Savaşı sırasında toplama kamplarında kaybetmişti.

Mehmet Güleryüz İş Sanat Kibele Galerisi’nde…

İş Sanat Kibele Galerisi, sanat hayatının 50. yılında,  çağdaş Türk resminin önde gelen isimlerinden Mehmet Güleryüz’ün retrospektif sergisine ev sahipliği yapıyor.  15 Ocak- 28 Şubat tarihleri arasında izlenebilecek olan sergi, sanatçının çok sayıda resmi ile heykel, gravür ve desenlerinden örnekleri bir araya getiriyor. Ana teması “insanlık durumu” olan Güleryüz’ün, insanı anlamak, resimlemek, göstermek ve ona müdahale etmek konusundaki arzusu, sanat hayatı boyunca en temel meselelerinden biri oldu. Sergiye, Wendy M.K. Shaw tarafından yazılan kapsamlı bir kitap da eşlik edecek. Tel: 0 212 316 15 80

“Karanlık Çökerken Neredeydiniz” haftaya kitapçılarda

Mario Levi’nin son romanı “Karanlık Çökerken Neredeydiniz”  14 Ocak’ta raflardaki yerini alıyor. 12 Eylül’den sonra otuz yıldır birbirini görmeyen eski altı arkadaşın tekrar birlikte olmalarını anlatan eser, solculara, gayrimüslimlere ve kadınlara yönelik şiddeti konu ediniyor.