Dünya ateşkesi bekliyor

İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik başlattığı operasyon devam ederken dünya acil bir ateşkesi beklemeye başladı. “Dökme kurşun” operasyonunda bugüne dek 600’e yakın Filistinlinin hayatını kaybettiği, 2500’den fazlasının yaralandığı kaydedildi. Bombardımanlarda yaşamını yitiren çocukların görüntüleri dünya ve Türk kamuoyunu derinden etkiledi. Operasyonda siviller de zarar görürken, kara harekâtı İsrail birlikleri ile Hamas arasında sokak çatışmalarına dönüştü

Dünya
7 Ocak 2009 Çarşamba

Gazze operasyonu, ikinci haftasına girerken, sivil kayıpların artması Türkiye’de ve dünyada tepki çekiyor. BM, İsrail saldırılarının başladığı ilk günden bu yana toplam ölümlerin yüzde yirmisini çocuk ölümlerinin oluşturduğunu açıkladı.

Gazze sakinlerinin yaşam koşulları da iyice kötüleşiyor. Yakıt, gıda, su ve buğday stoklarının iyice eridiği belirtiliyor. İsrail ilaç ve gıda yardımı taşıyan 80 kamyonun Gazze'nin güneyinden bölgeye girişine izin verildiğini duyurdu. İsrail ordu sözcüsü A. Leibowitz operasyonun başından beri Gazze’ye 450 tır gıda ve ilaç yardımı yaptığını açıkladı ve Hamas’ı yardımları halka ulaştırmamakla suçladı. Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın, acil ihtiyaçlar doğrultusunda belirlediği 13 tonluk tıbbi yardımı da Gazze Şeridi’ne iletildi.

Sivilleri hedef almadığını savunan İsrail ise Hamas'ı sivilleri kalkan olarak kullanmakla suçluyor. 

Bu arada Hamas’ın füzelerinin menzilleri de genişledi. Pazartesi sabahı Tel-Aviv’in 30 kilometre yakınına düşen bir Grad roketi üç aylık bir bebeğin yaralanmasına neden oldu. Pazartesi günü İsrail’in güneyindeki Aşkelon, Aşdod, Sderot, Ofakim ve Ber Şeva’ya düşen roket sayısı 40’ı buldu. Aşdod’a düşen füzelerden biri bir anaokuluna düşerken, okulun önceden boşaltılmış olması can kaybını önledi.

Operasyon sırasında beş İsrail askerinin öldüğü, kırk beş askerin de yaralandığı kaydedildi.

GAZZE OPERASYONU’NA TEPKİLER

Recep Tayyip Erdoğan: “Gazze’de devam eden saldırılar insanlık tarihine bir leke olacaktır.”

Hüsnü Mübarek: “Hamas’ın bu savaşı kazanmasına izin verilmemelidir.”

Şimon Peres: “Biz halkla ilişkiler yapmıyoruz. Terörle mücadele ediyoruz ve vatandaşlarımızı savunmak için mutlak bir hakka sahibiz.”

Gordon Brown: “Filistinlilerin insanî yardıma ihtiyaçları var, ama İsrail tarafının da roket saldırısı olmayacağı konusunda garantiye ihtiyacı var.”

Papa XI. Benedict: “Savaş ve nefret sorunlara çözüm değildir.”