Futbolun yok olanları

Futbolun zamansız kayan yıldızlarını ağırlamaya devam ediyoruz. Bugünkü konuklarımız, Porto ile başarıdan başarıya koşan, sponsor desteğiyle hayli yüksek bir rakamla yolu Galatasaray’a düşen ve bir daha belini doğrultamayan Jardel ile belki de Türk futbolunun yıldızı olabilecek bir forvet iken özel hayatındaki düzensizliğe yenik düşen İlhan Mansız

Spor
31 Aralık 2008 Çarşamba

Süper Mario'nun çöküşü

Türk futbolseveri onu ilk olarak Galatasaray'da tanıdı. Porto'dan transfer edildiğinde 'ceza sahası teröristi', 'kaleci seri katili' gibi lakaplara sahip olan Jardel için Türkiye macerasının ikinci yarısı deyim yerindeyse kabusa dönüştü.

"Ben, her yerimle gol atarım" diyerek sezona iddialı bir giriş yapan Süper Mario, sadece sezonun ilk yarısındaki istikrarlı oyunuyla 20'nin üzerinde gol atmayı başardı. Jardel daha sonra yönetim tarafından Sporting Lizbon'a satıldı ve o sezondan sonra adeta her şey tersine döndü. Karısından ayrılarak özel hayatında da çalkantılar yaşayan Jardel, sırasıyla Ancona, Bolton, Newell's Old Boys, Alaves, Goias, Beira Mar, Anorthosis ve Newcastle Jets takımlarında forma giydi.

Mansız, özel yaşamın kurbanı

Beline kadar saçları bozuk Türkçesi, hırçın, agresif futbolu ve kazanma arzusu. İlhan'ın Samsunspor'da oynarken portresini hazırlıyor olsaydık bu sıfatlar bize oldukça yardımcı olacaktı.

Ancak bıraktığı nokta bizi daha çok ilgilendiriyor ve İlhan Mansız tartışmasız olarak Türk futbolunun yıldız forvetlerinden biri olacakken, düzensiz özel hayatının kurbanı olarak futbola erken veda etti. Zirve yaptığı dönemde koltuk değnekleriyle eğlenceye çıkması üç senelik Beşiktaş kariyerini de olumsuz etkiledi. Yönetimin bir şekilde İlhan'ı satma planlarına, yıldız oyuncunun Uzak Doğu'daki Dünya Kupası kariyeri de yardımcı oldu ve Japonya'nın yolunu tuttu. Belki de en büyük hatası buydu. Zaten sakatlıklar yüzünden form düzeyi yeteri kadar düşüktü ve kariyeri bir başarısızlığı daha kaldırmadı. Japonya'da sadece bir yıl tatil tadında futbol oynadıktan sonra Hertha Berlin ile anlaşsa da sadece antrenmanlara çıkan İlhan, araya bir de Ankaragücü macerası sıkıştırdı. Kader bu ya son resmi golünü Beşiktaş'a atan İlhan, yaşadığı sakatlıklardan dolayı futbolu bırakarak televizyon programlarına transfer oldu.