Kısa kısa...

Dünya
31 Aralık 2008 Çarşamba

Nobel Ödüllü yazar Harold Pinter hayatını kaybetti

Nobel ödüllü oyun yazarı Harold Pinter, 78 yaşında yaşama veda etti. İngiliz oyun yazarı, senarist, şair, tiyatro yönetmeni ve aktör olan Pinter, son altı yıldır yemek borusu kanseri tedavisi görüyordu. Yahudi bir ayakkabıcının çocuğu olarak 1930’da Londra’da doğan Pinter, gençliğinde Yahudi düşmanlığıyla karşılaşmasının oyun yazarı olmasında etkili olduğunu belirtmişti. 2005 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Pinter Türkçe’ye de çevrilen "Oda", "Doğum Günü Partisi", "Kapıcı" ve "Gitgel Dolap" gibi eserleriyle tanınıyor.Yazarlığının yanı sıra televizyon ve sinema uyarlamaları da tanınan Pinter ayrıca insan hakları savunuculuğuyla da biliniyordu.

Mumbai’de hüzünlü Hanuka

Geçtiğimiz ay büyük bir terör saldırısı ile sarsılan Mumbai’nin Yahudi Cemaati bu sene Hanuka’yı buruk kutladı. Saldırının hedeflerinden biri olan Habad Evi’ndeki geleneksel Hanuka törenine yüzlerce kişi katıldı. Ancak, Yahudi merkezinin yöneticisi olan ve terör saldırısında işkence görerek hayatını kaybettikleri ortaya çıkan Gavriel ve Rivka Holtzberg çiftinin anısı, tüm katılımcıların buruk bir bayram yaşamasına neden oldu. Töreni New York’dan gelen Gavriel Holtzberg’in babası Haham Nahman Holtzberg düzenledi.

Yemen, yeni gettolar kurmaya hazırlanıyor

Yemen Yahudi Cemaati Başkanı’nın kardeşi Moşe Yaish Nahari’nin öldürülmesi üzerine, Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh, Yahudiler için güvenlikli yerleşim yerleri kurmayı planladıklarını açıkladı. Saleh, ilk etapta Umran şehrinin biraz dışında, 300 aileyi barındıracak bir yerleşim birimi inşa etmeyi planladıklarını belirtti. Tüm masrafları devlet tarafından karşılanacak siteye taşınmayı kabul edenlere de on bin dolar tutarında tazminat verilecek. Sitenin güvenliği de 24 saat boyunca yine, devlet tarafından sağlanacak. Nahari’nin öldürülmesinin ardından çok sayıda Yahudi, tehdit aldıkları gerekçesi ile güvenlik güçlerine başvurmuştu. Bu arada Nahari’nin katili Abdel Aziz Yehia Hamoud’ın ceza mahkemesi başladı. Hamoud’un avukatı, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etti. Mahkeme henüz sonuçlanmadı.

Son Bond Daniel Craig İsrail ordusunda

Sinema perdeleri yeni bir Yahudi hikâyesine hazırlanıyor. Daniel Craig ve Liev Schreiber’in başrollerini paylaştığı filmde büyükbabası Nazi’lerle savaşan, babası Yom Kipur Savaşı’na katılan, ABD doğumlu bir Yahudi gencinin İsrail’e giderek orduya katılması konu alınıyor. Filmin Ocak ayının başında Amerika’da gösterime girmesi bekleniyor.