Mısır Hamas’ı kandırdı mı?

Londra’da çıkan bir Arap gazetesine göre Mısır, uyarılarını dikkate almayan Hamas’ı cezalandırdı. Habere göre Mısır Hamas’ı İsrail’in hemen bir saldırı yapmayacağına inandırarak hazırlıksız yakalanmasına neden oldu

Dünya
31 Aralık 2008 Çarşamba

Londra’da çıkan al-Quds al-Arabi adlı Arapça gazetenin iddiasına göre İsrail’in düzenlediği Gazze operasyonunda Mısır İsrail ile işbirliği yaptı. 

Arap diplomatlardan alınan bilgilere dayanan haberde, Mısır İstihbarat Bakanı Ömer Süleyman’ın Arap liderlerine İsrail’in Gazze Şeridi’ne limitli bir operasyon düzenleyerek Hamas’ı ateşkes yenilemeye zorlayacağını yönünde bilgi verdi.

Fakat gazeteye göre Mısırlı yetkililer Hamas’ı farklı bir yönde bilgilendirerek İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırmayacağına inandırdı.  Gazetede bahsedilen kaynaklara göre Süleyman, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin geçen Perşembe günü Kahire’ye yaptığı ziyaret sırasında kendisiyle görüştü. Bu görüşmede Süleyman, Livni’ye Gazze Şeridi’nde yapılacak operasyonda sivillerin zarar görmesine engel olunması ve böylece Arap Dünyası’nda infial yaratılmaması gerektiği konusunda görüş bildirdi.

Öte yandan, FÖY’ün eski Dışişleri Bakanı Mahmud Al-Zahar’a ve Hamas’a yakın bazı kaynakların verdiği bilgiye göre, Cuma günü Mısır ve Hamas arasındaki görüşmelerde Mısırlılar arabuluculuk yapacaklarını ve İsrail’in Mısır’ın arabuluculuk yaptığı görüşmeler bitmeden saldırıya geçmeyeceği yönünde Hamas’a yanlış bilgi verdiler.

Aynı kaynaklar normalde Hamas’ın İsrail operasyonlarından önce binalarına boşaltma emri verdiğine, fakat bu sefer Mısır’ın verdiği İsrail’in saldırmayacağı güvencesine dayanarak bu işlemi gerçekleştirmediğine dikkat çektiler.

Operasyon sonrasında Mısırlılar resmi olarak İsrail Kahire Büyükelçisi nezdinde operasyonu kınadılar, fakat durumun kötüye gitmesinden Hamas’ı sorumlu tuttuklarını da vurguladılar.

Bunun yanı sıra Cumartesi yapılan bir basın toplantısından Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Ebul Geyt yine Hamas’ın olaydaki sorumluğuna dikkat çekti. Geyt, Mısır’ın Hamas’ı uzun zamandır uyardığını ve uyarıları dikkate almayan kişilerin bunun sonuçlarından sorumlu tutulması gerektiğini söyledi. Geyt ayrıca İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in de Hamas’ı bu konuda uyardığını hatırlattı.  Geyt Hamas’ın İsrail’e roket saldırılarını kesmediğine ve eninde sonunda bu operasyonun gerçekleşeceğini öngördüklerini ifade etti.

Konu ile ilgili yapılan bir diğer resmi açıklamada ise Mısır’ın Filistinli gruplar arasında barış ve taraflar arasında ateşkesin yeniden sağlanması yönündeki çalışmalarına devam edeceği duyuruldu.