FÖY, Hamas’ın yerine Gazze’yi yönetmeye hazır

Filistin Yönetimi, Gazze’de Hamas’ın devre dışı bırakılması halinde bu bölgenin yönetimini ele almaya hazır olduklarını belirtti

Dünya
31 Aralık 2008 Çarşamba

Filistin Yönetimi’nin yetkilileri Cumartesi günü Ramallah’ta yaptıkları açıklamada, İsrail’in Hamas’ı Gazze’deki yönetimden uzaklaştırmayı başarabilmesi durumunda yönetimi devralmaya hazır olduklarını belirttiler.

Filistin Yönetimi’nden önemli bir yetkili "Evet, biz tam anlamıyla Gazze Şeridi’nin kontrolünü almaya hazırız. Bizim inancımıza göre, insanlar artık Hamas yönetiminden bunaldılar ve yeni bir yönetim görmek istiyorlar" diye açıklamada bulundu. Aynı yetkili "Bizim Gazze Şeridi’nde otorite boşluğunu doldurmaya yetecek sayıda adamımız var. Tabiî ki sonuç olarak, tüm bunlar İsrail’in Hamas rejiminden kurtulmayı başarıp başaramamasına bağlı" diyerek açıklamalarını sürdürdü.

Fakat aynı yetkililer, Filistin Yönetimi’nin İsrail’i Hamas’ı yönetimden uzaklaştırmak için böyle bir operasyona girişmesi konusunda teşvik ettikleri yönündeki iddiaları yalanladılar.

Ayrıca Cumartesi günü El-Fetih, Gazze’deki destekçilerine Hamas’ın kontrolündeki hapishanelere baskınlar yapılarak El-Fetih tutuklularının serbest bırakılması çağrısında bulundu. Bu çağrı, çoğu Hamas binasının İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı jetler tarafından saldırıya uğrayıp yıkıldığı zamanla aynı anda yapıldı.

Batı Şeria’daki El-Fetih yetkilileri yaptıkları açıklama ile Hamas’ın Gazze’nin farklı bölgelerindeki hapishanelerde 250’den fazla El-Fetih üyesini tuttuğunu ve Hamas’ın bu tutukluları, İsrail’in hava operasyonlarında canlı kalkan olarak kullanabileceği yönündeki korkularını da dile getirdiler.