İsrail’den Hamas’a büyük operasyon

Dünya
31 Aralık 2008 Çarşamba

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze’de İsrail topraklarına atılan roketlerin artması üzerine İsrail’in beklenen operasyonu cumartesi başladı. Yoğun hava saldırısıyla Hamas hedeflerini yok etmeyi amaçlayan İsrail’in kara harekâtına da hazırlandığı belirtildi. Operasyonun dört günlük bilançosunda, 66’si sivil, 365 Filistinli hayatını kaybetti

İsrail, topraklarına son bir haftada yaklaşık bin adet Katyuşa roketi atan Hamas’a, ağır bir cevap verdi. Cumartesi başlayan operasyon, İsrail’in bugüne kadar Gazze Şeridi’ne düzenlediği en kapsamlı operasyon oldu. Hedefler ise, Hamas’a ait bina, alt yapı tesisleri, güvenlik tesisleri ve roket fırlatma rampalarıydı.

Geçtiğimiz haziran ayında, Gazze Şeridi’ne yönelik ablukanın hafifletilmesi şartıyla İsrail’e yönelik saldırılarını altı ay boyunca durdurmayı kabul eden Hamas, geçtiğimiz günlerde ateşkesin uzatılmayacağını açıklamıştı. O günden itibaren Gazze’den İsrail topraklarına düşen roket sayısı günde yüzü bulmaya başladı. Cuma günü ise İsrail, Gazze sınırını açarak insani yardımların ve gıda malzemesiyle dolu yüz kadar kamyonun bölgeye girişine izin verdi. Ancak bundan sonra’da Gazze’den atılan roketlerin hız kesmemesi, İsrail’in operasyon kararı almasını kesinleştirdi.

İsrail ordusu, yaptığı açıklamada Hamas’a ait bazı hedeflerin vurulduğunu ve İsrailli pilotların kayıpsız olarak üslerine döndüğünü bildirdi. Terörist altyapı olarak belirtilen hedefler arasında karakollar, limanlar ve güvenlik noktaları yer aldı. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, gerekirse Gazze’ye karadan da gireceklerini belirtti. Barak’ın sözcüsü operasyonun “İsrail'in güneyinde yaşayan İsraillilerin, Filistinlilerin sürekli olarak düzenledikleri füze saldırılarının yarattığı terör ve korkuyu bir daha  yaşamamalarını sağlayana kadar süreceğini” dile getirirken, İsrail medyası ordunun Gazze sınırına asker ve tank yığmaya başladığını bildirdi.

Gazze’deki bir polis okulu da mezuniyet töreni sırasında saldırılara hedef oldu. Törende yer alan Gazze Emniyet Müdürü Tevfik Cabir’in de hayatını kaybedenler arasında olduğu belirtildi.

“Dökme kurşun” adı verilen operasyonun ilk 24 saatlik bilançosu da ağır oldu. Yaklaşık 270 Filistinli hayatını kaybederken, yaralıların sayısı da 700’ü buldu. Birleşmiş Milletler ise Salı günü itibariyle ölü sayısının 365’e çıktığını, bu sayının 66’sını sivillerin, geri kalanını ise Hamaslıların oluşturduğunu açıkladı.

Takip eden günlerde de İsrail operasyonu devam etti. Pazar günü, bir Hamas karakolu, Hamas’ın İçişleri Bakanlığı binası ve İslam Üniversitesi de hedef oldu. Bakanlık binası, operasyon boyunca hedef alınan ilk hükümet binası olurken, Hamas’ın destek merkezlerinden biri olan üniversite binasının da muhtemel bir saldırı beklentisi nedeniyle birkaç gün önceden boşaltıldığı belirtildi. Hamas’ın üst düzey yetkililerinin büyük çoğunluğunun bu üniversiteden mezun olduğu biliniyor.

Şimon Peres: Operasyonun sorumlusu Hamas

İsrail’in devam etmekte olan Gazze operasyonu ile ilgili olarak bir açıklama yapan İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, olayların sorumlusunun Hamas olduğunu söyledi. Operasyonun Hamas’ın bölgedeki tesislerine yönelik olduğunu belirten Peres, saldırılarda hayatını kaybedenlerin çok büyük bir bölümünün de Hamas üyelerinden oluştuğuna dikkat çekti.

Operasyonun meydana gelmesine Hamas’ın izlediği politikanın sebep verdiğini belirten Peres, İsrail’in üzerine düşeni yaptığını ve Gazze’deki İsrail yerleşimlerini boşalttığını ancak Hamas’ın bu bölgeden İsrail’e yönelik saldırılarına son vermediğini anlattı. Arap dünyasının Hamas’ı saldırılarına son verme konusunda ikna etmesi gerektiğini belirten Peres, hiçbir İsraillinin savaşma isteğine sahip olmadığını, ancak ülkelerinin ve çocuklarının güvenliği için bu müdahalenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Suçsuz sivillere hiçbir zarar gelmemesi konusunda İsrail Ordusu’nun büyük hassasiyet gösterdiğine değinen Peres, ordunun sahip olduğu teknolojinin bu ayrıma izin verecek kadar gelişmiş olduğunu sözlerine ekledi. Peres’e göre İsrail Ordusu’nun en zorlandığı nokta, sivil halkın evinde saklı tutulan silahlar. Ordu, bu silahları ortadan kaldırmak için, saklı tutulan evin sahibini arayarak bu silahlardan kurtulmasını istiyor.

Kassam füzeleri Aşdod’u vurdu

İsrail’in hafta sonunda başlattığı Hamas’a yönelik operasyon, Gazze Şeridi’nden Güney İsrail’e düşen füzelerin sayısını azaltmadı.

Cumartesi günü Batı Negev’e Gazze’den 110 roket ve ölüm kapsülü atıldı. Pazar günü ise Gazze merkezli Filistinliler Batı Negev bölgesine en az 40 roketten fırlattılar. Pazar günü 122 mm çapındaki iki Katyuşa füzesi Aşdod yakınlarında patladı. Gazzeden 30 km uzaklıktaki bu bölge Filistin roketlerinin İsrail içinde bugüne kadar ulaşabildikleri en uzak nokta oldu. Filistinli teröristlerin en gelişmiş türevleri olan roketlerinin 40 kilometrelik menzili bulunuyor. Pazar günü atılan iki roket 37 ve 35 kilometre yol aldı.

Sahil kasabası Aşkelon’a isabet eden Grad füzesi, bir İsrail vatandaşının ölümüne on bir kişinin de yaralanmasına neden oldu. Pazartesi sabahından bu yana ateşlenen Kassam füzesinin birkaçı Aşkelon’a isabet ederken çoğunluğu Negev’de bazı kasabalara düştü. Pazartesi gerçekleşen füze saldırılarında ise üç İsrailli hayatını kaybetti, beşi ağır on yedi kişi yaralandı.