El emeği göz nuru

Farklı materyalleri bir arada kullanarak tasarladığı sıra dışı ve zevkli takı tasarımları ile adından başarıyla söz ettiren Şela Zaharya dostlarının da desteği ile kendi sınırlarını aşıyor. El işi ile taçlandırdığı zarif peştamal, havlu, koku ve sabun kese tasarımları ile kendi tarzını yaratıyor

Işik SİVİL KARAKOÇ Yaşam
31 Aralık 2008 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sıcakkanlı, heyecanlı, zevk sahibi ve el becerisi kuvvetli Şela Zaharya ile tanışma şansını elde ettim. Sadece kendisi için tasarladığı takılarının büyük beğeni toplaması üzerine, kızlarının ve çevresinin desteğini de arkasına alan Zaharya, daha geniş bir kitle için takılar tasarlamaya başlamış. Takıların ardından, el işindeki becerilerini peştamal, havlu ve sabunluklar üzerindeki işlemelerde de göstermeye devam etmiş. Bugünlerde ise, gelen siparişleri yetiştirmek için ciddi bir mesai harcıyor. Gördüğü ilgiden, insanların tasarladıklarını zevkle kullanmasından aldığı haz ile kendini sürekli geliştirmeye çalışıyor ve bunu da başarıyor.

Takı tasarlamaya nasıl başladınız?

Gençlik yıllarımdan beri, o zamanın imkânları ile kendim için takılar üretirdim. Önceleri sadece kendim için yaparken, yaptıklarımın beğenen dostlarım içinde takılar yapmaya başladım. Daha sonra başta kızlarım olmak üzere çevremin desteği ile zaman için de sipariş üzerine takı yapar hale geldim. Bazı takılarım bilinen mağazalarda satıldı. Şimdilerde özel kermeslere de katılmaya başladım. 

Tasarımlarınızda birçok farklı malzemeyi bir arada kullandığınız göze çarpıyor. Ne tür malzemeler kullanmayı tercih edersiniz?

Genel olarak canlı ve hareketli takılar tasarlamayı seviyorum. Özellikle birçok materyali bir arada kullanmayı ve daha çok asimetrik modeller yaratmayı tercih ediyorum. Mümkün olduğu kadar kalite malzemeleri kullanıyorum. Bu kış sezonu için kordonları, püskülleri, zincirleri,  kristalleri ve doğal taşları çok fazla kullandım.

Kullandığım malzemelerin yanı sıra modelleri tığ işleri,  kurdeleler, danteller ve çeşitli kumaşlarla süslüyorum. Her bir modelin ayrıntıları üzerine ayrı eğiliyorum ve değişik neler yapabileceğimi düşünüyorum.  Bazen aynı modeli bile yapsam, her takı birbirinden farklı olabiliyor. Etrafımdan aldığım tepkilerle sürekli kendimi geliştirmeye çalışıyorum

Yaz sezonunda koleksiyonunuzda neler göreceğiz?

Yaz sezonunda farklı materyallerden küçük midyeleri, balıkları, boncukları, ipleri ve sicimleri kullanmayı tercih ediyorum. Bu yaz özellikle büyük taşlar çok moda olacak.

Ne tür tasarımlardan etkileniyorsunuz?

Takılara meraklı olmama rağmen, genellikle modelleri kendim tasarlıyorum. Başka modellerden etkilenmemeye çalışıyorum. Bir modeli tek başıma yaratmayı seviyorum.

Belirli tarzlar üzerine mi yoğunlaşıyorsunuz, yoksa siparişe göre de takılar tasarlıyor musunuz?

Çoğunlukla üzerimde ya da tasarladığım bir modeli görüp sipariş verenler de oluyor. Diğer taraftan sezon başında gelip farklı renklerde, kıyafetlerine uygun onlara özel tasarım yapmamı isteyen tanıdıklarım da oluyor.  Kızlarım ve arkadaşları en sadık müşterilerim. Bazen çok hoşlarına giden bir çift küpenin birkaç rengini birden sipariş verebiliyorlar. 

Havlu ve peştamal işlemeye nasıl başladınız?

Onun oldukça ilginç bir hikâyesi var. Bir yaz günü çok yakın bir arkadaşımın yeni aldığı peştamalı yandı. Arkadaşım peştamalı çöpe atmayı düşünüyordu. Ben de ona yanan kısmın üzerini işlemeyi ve kumaşı kurtarmayı önerdim. Yaptığım çalışmanın çevremdekiler tarafından da beğenilmesi üzerine herkes için farklı modeller tasarlamaya başladım. Özellikle yaz sezonu için peştamalları balık, gemi desenlerini ve pullarla süslüyorum. Kurdeleden yaptığım çiçeklerle farklı modeller üretiyorum.   

Peştamalların yanı sıra üstleri çiçek desen işli havlular, koku ve sabun keseleri de tasarlıyorum. Çiçek motiflerini tek tek hazırlayarak birleştiriyorum. Ayrıca küçük kese çantalar ve küpe ve kolyelerin ayrı ayrı muhafaza edilebileceği içinde küçük bölmeleri olan takı keseleri de tasarlıyorum.