Hanuka’da Dudu Fisher konseri

Bu yıl Neve Şalom Vakfı ve Aşkenaz Cemaati’nin birlikte düzenlendikleri Hanuka kutlaması’nın konuğu dünyaca ünlü sanatçı Dudu Fisher idi

Toplum
31 Aralık 2008 Çarşamba

Neve Şalom Sinagogu  geçtiğimiz yıl bir ilki gerçekleştirerek Hanuka Bayramı’nı Yehoram Gaon konseriyle kutlanmış ve çok ses getirmişti.  Bu yılki Hanuka kutlamasının konuğu Dudu Fisher, konukların hatırlarından uzun süre silinmeyecek bir gece yaşattı.

24 Aralık Çarşamba akşamı yapılan etkinlik, Neve Şalom Kültür Merkezi’nde verilen kokteyl ile başladı. Hanuka’nın geleneği  suvganiot’lar Barınyurt tarafından hazırlandı.

Neve Şalom Vakfı Başkanı Jozef Nassi konuşmasına etkinliğin sinagogu dolduranlar, cemaat ileri gelenleri ve yahidlerin yanı sıra İzmir Musevi Cemaati tarafından da  internet üzerinden canlı bağlantı ile izlendiğini belirterek başladı. Nasi ayrıca: “Son birkaç yıldır faaliyetlerimizi takip edenler farkındadır; bunların bazılarını Aşkenaz Cemaati ile beraber hazırlıyoruz. Bu yıl yine birlikte organize ettik. Çalışmalar sırasında Rav Mendy Chitrik ve Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman başta olmak üzere cemaat mensubu kardeşlerimin desteği ve yardımları için teşekkürlerimi sunmak istiyorum. (…) Bu yıl yakacağımız her bir mumun ışığı, hepimizin hayatındaki karanlıkları aydınlatsın ve yaşantımızı mutlu birer birey, aile ve cemaat olarak sürdürebilelim” dileklerini  dile getirdi. Vakıf Başkanı Nasi, bu yıl biri Azara’da olmak üzere sinagogda üç ayrı Hanukiya hazırlandığını, amaçlarının ise sinagogun bir çok köşesinde Hanuka mumlarının ışığının yansıması olduğunu  belirtti. Azaradaki Hanukiyayı hanımlar, Teva’nın solunda bulunanı Rav Mendy Chitrik ve Rav Moşe Benveniste ile yahidler, Teva’dakini ise Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Aşkenaz Cemaati Başkanı Binyamin Poluman, Onursal Başkan Bensiyon Pinto ve Temsilciler Başkanı Avi Alkaş dualar eşliğinde yaktılar…

Hahambaşı Rav Haleva  günün anlam ve önemine değindiği konuşmasının ilk sözleri ülkemizde Aşkenaz ve Sefarad cemaatlerinin bir bütünü oluşturdukları oldu.  Hanukiya’nın yanan mumlarının yaydığı aydınlıktan faydalanılamayacağını, bu ışığın manevi dünyamızı aydınlatıcı bir önemi olduğunu söyledi. Rav Haleva: “2. Dünya Savaşı yıllarında Yahudi toplumu bir saman çöpü gibi savrulurken, yoksulluk kol gezer,  insanlar ancak buldukları zaman yemek yerken, Hanuka Bayramı geldiğinde bir baba gramla verilen yağı fitil haline getirir ve yakar. Çocuğu babasına kısıtlı olan gıdalarını böyle harcadığı için sitem eder. Baba ise ‘bir insan yemeden, içmeden birkaç gün yaşar. Ancak ümitsiz, umutsuz bir dakika yaşayamaz’ yanıtını verir. İşte bu mumlar bizlere bu mesajı iletir. Bu ümit ışığı Yahudi tarihi boyunca, insanlara güç vermiştir. Tanrıya duam ve temennim bu ümit ışıklarının her zaman parlaması ve bizlere güç vermesidir” dedi.

Robert Schild ise günün konuğu olan dünyaca ünlü Kantor Dudu Fisher’i tanıtan kısa bir konuşma yaptı.

Dudu Fisher Neve Şalom Sinagogu’nun ihtişamlı ortamında bulunmaktan ve bu özel günü paylaşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Fisher konserinde  Londra’da uzun yıllar rol aldığı Sefiller, ABD’de sahne aldığı Operadaki Hayalet müzikallerinden, Kol Nidre, Yeruşalayim Şel Zahav gibi eserlerin  yanı sıra İngilizce, İbranice ve İspanyolca sevilen  şarkılarını kimi zaman konuklarla birlikte  seslendirdi.

Şarkılar arasında hoş anlatılara yer veren sanatçı babasının hazan, annesinin ise tüm anneler gibi oğlunun doktor, kendisinin ise idolü  Elvis Presley gibi olmak istediğini ancak  Yeşiva’ya gitmeye başladığı zaman bu hayalinin sona erdiğini; ilerleyen yıllardaki yükselişini; Sefiller, Operadaki Hayalet  gibi ünlü müzikallerde nasıl rol aldığını;  Holokost  kurtulanının çocuğu olduğunu, ailesinin ve kendisinin bir çok savaş gördüğünü, artık savaşların sona ermesini dileğini paylaştı. 

Nice Hanukalara…