Hamas’a büyük operasyon

İsrail, son bir haftada topraklarına yaklaşık bin adet Katyuşa roketi atan Hamas’a, düzenlediği yoğun bir operasyonla ağır bir cevap verdi. Cumartesi başlayan hareket, İsrail’in bugüne kadar Gazze Şeridi’ne düzenlediği en kapsamlı operasyon oldu. 365 kişinin öldüğü ve çok fazla sayıda savaş uçağının yer aldığı saldırının hedefi Hamas’a ait binalar, alt yapı ve güvenlik tesisleri, roket fırlatma rampalarıydı

Dünya
31 Aralık 2008 Çarşamba

27 Aralık Cumartesi günü başlayan ve “Dökme kurşun” adı verilen operasyonun ilk 24 saatlik bilançosu ağır oldu. BM’nin salı günü yaptığı açıklamaya göre, 66 Filistinli sivil yaşamını yitirirken, geri kalanını Hamaslıların oluşturduğu ölü sayısı 365’e ulaştı.

İsrail Ordusu, operasyonla ilgili yaptığı açıklamada Hamas’a ait bazı hedeflerin vurulduğunu ve İsrailli pilotların kayıpsız olarak üslerine döndüğünü bildirdi. Terörist altyapı olarak belirtilen hedefler arasında karakollar, limanlar ve güvenlik noktaları yer aldı.

İsrail’in hafta sonunda başlattığı Hamas’a yönelik operasyon, Gazze Şeridi’nden Güney İsrail’e düşen füzelerin sayısını azaltmadı. Cumartesi günü Batı Negev’e Gazze’den 110 roket ve ölüm kapsülü atıldı. Pazar günü ise Gazze’den Batı Negev bölgesine en az 40 roket fırlatıldı, 122 mm çapındaki iki Katyuşa füzesi Aşdod yakınlarında patladı.

Peres: “İsrail savaş istemiyor”

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, İsrail’in yakın geçmişte üzerine düşeni yaptığını ve Gazze’deki İsrail yerleşimlerini boşalttığını ancak Hamas’ın bu bölgeden İsrail’e yönelik saldırılarına son vermediğini anlattı. Peres, hiçbir İsraillinin savaşma isteğine sahip olmadığını, ancak ülkelerinin ve çocuklarının güvenliği için bu müdahalenin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Tepkiler iki yönlü

Batı dünyasının liderlerinden birçoğu Hamas’ın roket saldırılarının İsrail’i bu noktaya getirdiğini savunurken, birçok ülke de Filistinlileri destekleyen protesto gösterileri düzenledi. Başbakan Tayyip Erdoğan, “Bu saldırı bize karşı da yapılmış bir saygısızlıktır. Biz, şu veya bu ülke değiliz. Biz, bu tür girişimler içinde bulunurken, öbür tarafta Filistin'de, zaten adeta bir açık hava hapishanesi içinde bulunan Gazze'deki insanlara karşı yapılan bu hareket, barışa indirilmiş bir darbedir” dedi.

FÖY, operasyonunun başlamasının ardından bir açıklama yaparak, Gazze’de Hamas’ın devre dışı bırakılması halinde bu bölgenin yönetimini ele almaya hazır olduklarını belirtti