İsrail’den Arapça YouTube atağı

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’ten edinilen bilgiye göre,  İsrail Dışişleri Bakanlığı Arapça bir YouTube kanalını yayına soktu. Bu kanalın amacının, Arap YouTube izleyicilerine güncel olaylarla ilgili İsrail’in hazırladığı yayını sunup, Arap basınını saf dışı bırakmak olarak açıklandı.

İsrail Dışişleri Bakanlığı Arap Medyası Bölümü şefi Ofir Gendelman amaçlarının, İsrail’in, İsrailli haber spikerlerine çok az yayın süresi veren Arap basınına bağımlılığını azaltmak olduğunu açıkladı. Gendelman ayrıca yayın miktarının, İsrail – Arap ilişkilerinin dalgalanmasına bağlı olduğunu kaydetti. Bu sebeple, İsrailli spikerler El Cezire kanalını, Ortadoğu haberlerindeki orantısız miktardaki yayınları yüzünden devre dışı bırakmaya karar verdi.

Gendelman içinde bulundukları durumu, “Arap izleyicilere ulaşmakta zorluk çekmekteyiz, onlarla iletişimimizi artırmak için ek önlemler almamız lazım,” şeklinde ifade ederken değerlendirmesini şu şekilde sürdürdü: “Arapça internet dünyası son derece hareketli ve biz diyalog için farklı bir kanal kullanmak istiyoruz. Bu hareketi Arap medyasında şu anki etkinliklerimiz için tamamlayıcı unsur olarak görüyoruz.”

Yeni kanaldaki ilk video klibi birkaç ay önce, temmuzda Hizbullah’la yapılan rehine değiş-tokuş antlaşmasından kısa süre sonra yayınlandı. Bu videoyu on binlerce kişi izledi. Gendelman, kanalın daha sık güncelleneceğini ve İsrail Dışişleri Bakanlığı’nın videolara İngilizce alt yazı koymayı düşündüğünü açıkladı.