California Üniversitesi İsrail’de eğitim programını yeniden başlatacak

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

ABD’nin en büyük devlet üniversitelerinden biri olan California Üniversitesi (UC), birkaç yıldır güvenlik sebebiyle durdurulmuş olan  Yurtdışı Eğitim Programı’nı, Kudüs’teki İbrani Üniversitesi bünyesindeki Rothberg International School ile yeniden başlatmayı amaçladıklarını açıkladı. 2002 yılında güvenlik sebebiyle ABD’nin seyahat uyarı listesine eklenmesi üzerine, UC İsrail’deki yurtdışı programını askıya almıştı.

Üniversite ülkenin resmi uyarı listesinde bulunan ülkeler için yurtdışı eğitim programı sunmuyor, ancak İsrail hala listede bulunmasına rağmen üniversite sözcüsü Chris Harrington “İsrail’deki programın yeniden kurulması için kararlı” olduklarını belirtti.

İsrail yanlısı eylemcilerin senelerdir verdiği mücadele, İsrail’in, ülkenin eğitim programlarını onayladığı Mısır gibi birçok ülkeden daha güvenli olduğu tezine dayanıyor. Programın yeniden açılması için verilen uğraşlara, bunun için bir araya gelerek imza toplayan üniversite öğrencilerinin çabaları da dâhil.

İsrail’de okuma olanağı sunmayan kampuslardaki öğrenciler programın boşluklarından yararlanarak İsrail dâhilinde okumaya gitmeyi sürdürürken, programın yeniden yasallaşması ile bu sayının artacağı düşünülüyor.

Zamanında sorunsuzca yürütülen programın başında CU’dan bir öğretmen bulunuyor, öğrenciler de İsrail’de aldıkları derslerin kredilerini CU’de saydırabiliyordu. CU Los Angeles Hillel’i Başkanı Haim Seidler-Feller, programın en fazla talep gördüğü dönemde aynı anda yirmi öğrencinin programa katıldığını söylüyor. Programın kapatılmasından sonra bireysel çabaları ile İsrail’de okumaya giden öğrencilerin sayısı üç ile beş arasında değişirken, kayıtta ve kredi transferlerinde yaşanan sorunların oldukça yorucu olduğu dile getirdi. Programın yeniden yürürlüğe girmesi ile bu konudaki kurumsal engellerin kalkacağı ve öğrenci sayısının artacağı düşünülüyor.