Prag’da Yahudilik canlanıyor

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da kurulan Maharal Enstitüsü, şehirdeki Yahudi yaşamını canlandırmayı hedefliyor

Dünya
24 Aralık 2008 Çarşamba

Bir zamanlar canlı bir Yahudi yaşamına sahip olan Prag’da çok sayıda sinagog, bugün büyük oranda yok olmuş olan Yahudi cemaatini anmak üzere müze olarak kullanılıyor. Ancak Prag’da yeni açılan bir kurum, şehirdeki Yahudi yaşamı ve kültürünün merkezi olmayı hedefliyor. Adını ünlü Talmudik düşünür Judah Loew ben Bezalel’den alan Maharal Enstitüsü, erkek öğrenciler için yeşiva (din okulu) olarak hizmet verirken, kadınlar da dâhil olmak üzere yerel Yahudi cemaati üyelerine de Tora dersleri sunacak.

Enstitüdeki çalışmalar, nesiller boyu Prag Yahudilerinin bir parçası olmuş olan Tora düşünürlerinin ve en çok da Maharal’ın öğretileri üzerinde yoğunlaşacak. Kurum, Habad elçisi Haham Manis Barash’ın fikrinin bir ürünü olarak kuruldu. Barash, kurumun önemiyle ilgili “Herkes Golem’in hikâyesini bilir ve Maharal’ı duymuştur, ama herkes onun öğretileri ve yazılarına aşina değil.” dedi. Maharal’ı ve Prag’da yaşamış ve çalışmış diğer düşünürleri hayata döndürecek bir enstitünün kurulması üzerine yıllardır düşündüklerini söyleyen Barash, “Bu yıl, Maharal’ın ölümünün 400. yılında, nihayet bu fikri hayata geçirebildik.” dedi.

Prag’daki Yahudi cemaatinin bugün kayıtlı 1800 üyesi bulunuyor, ancak şehirdeki Yahudilerin bunun iki katı kadar olduğu tahmin ediliyor.

Haham Barash, Maharal Enstitüsü’nün kurulmasının şehirdeki Yahudi yaşamına büyük katkıda bulunacağını, merkezin haftalık dualara katılmayan ancak yine de Yahudi gelenekleriyle ve Tora ile ilgilenen Yahudileri çekebileceğini düşünüyor. Barash enstitüyle ilgili sözlerini, “Prag’daki sinagoglar maalesef müzeye dönüştü ve buraya gerçek, çağdaş Yahudi ruhunu getirmek bizim için çok önemli.”  diyerek sonlandırdı.